18.07.2016г. | 23:18ч.
БИВШИЯТ ШЕФ НА ДАИ-ГАБРОВО ВЕНЦИСЛАВ ГЕНОВ С ПРИНОС КЪМ СИСТЕМАТА ЗА ПОЧТЕНОСТ В ГАБРОВО

Може да звучи шокиращо от днешна гледна точка, но Венцислав Генов, бивш шеф на ДАИ има принос към доброто представяне на Габрово в класацията на местната система за почтеност. 

Как става така, че човек към когото прокуратурата има определени претенции, който бе уволнен от поста и изключен от партия ГЕРБ е с такъв „достоен за признание принос”? Отговор дава едно изследване на Асоциация „Прозрачност без граници”, което буди много въпроси, особено такива свързани с формалната работа на определени структури у нас.

„Разминават ли се вашите резултати с усещанията на хората относно индекса на почтеност в Габрово?”. Този въпрос зададе Маргарита Стоянова, представител на радио „Габрово”, медията която съществува най-отдавна в региона на Катя Христова, експерт в Асоциация „Прозрачност без граници”.


Поводът – заседание на Областния обществен съвет за превенция и противодействие на корупцията, по време на което от „Прозрачност без граници” оповестиха резултати от своето първо изследване на „Индекс на местната система за почтеност“.
„Габрово е сред водещите общини в класацията на местната система за почтеност с индекс 3,45 от максимално възможен индекс 5”, обяви Катя Христова пред участниците в Областния обществен съвет за превенция и противодействие на корупцията.

„Добрите резултати и тук се дължат на устойчивия капацитет, добрите практики и ефективното взаимодействие между органите на местна власт и местно самоуправление – кметски екип (4,63), местна администрация (4,69) и Общински съвет (4,19). Ефективната работа на Областния обществен съвет за противодействие на корупцията и районната прокуратура са допълнителен стълб във функционирането на местната система на почтеност”, са изводите на  изследването на Асоциация „Прозрачност без граници”.
Областният обществен съвет за противодействие на корупцията към администрацията на Областния управител на Габрово е с един от най-високите в страната индекси – 4 от възможни 5.

Да оставим настрана, че в една книжка от 28 страници, финансирана от фондация „Америка за България”, която показва резултатите от изследването на „Прозрачност без граници” в цялата страна, името на този съвет е изписано неправилно. Коректното му наименование е ООСППК – Областен обществен съвет за превенция и противодействие на корупцията. Нека се върнем към въпроса на Маргарита Стоянова, водещ на програмата в радио „Габрово”.

Той е важен, защото формалността на представеното пред членовете на този съвет проучване може да се сравни само с формалната същност на това изследване.
И така, Стоянова запита нещо простичко: „Разминават ли се вашите резултати с усещанията на хората относно индекса на почтеност в Габрово?”.

„Ние не сме правили анкета сред хората. Тип социологическо проучване, в което да анкетираме хората, представително от Габрово, не сме правили. То не ни е било част от методиката тази година”, е точен цитат от отговора на Катя Христова, която представи изследването на Асоциацията.

Как една толкова търпяща критики за работата си структура като Областния обществен съвет за превенция и противодействие на корупцията получава висока оценка в изследването на „Прозрачност без граници”? Това може да се разбере отново от директен отговор на Катя Христова.

„Основните компоненти, по които оценихме са публичност на информацията за функционирането на областните съвети и съдържателност на дейността, такава каквато е била отразявана в медии, в публикации и така нататък. Тоест, това са двете най-най-най-външни, да ги нарека, публични параметри, нали. Не сме навлизали в по-съдържателен анализ в дълбочина какво наистина се е случвало или какви са били отраженията на това, че функционира.

Фактът, че функционира ни е давал възможност да дадем по-висока оценка, като опит да стимулираме като цяло, нали, областните съвети и тяхното възраждане като среда, където могат да се обменят добри практики, както сега се случи или експертно да се подпомагат институциите в подобряването на тази среда”.

С тази оценка, отразена в изследването, което касае 2015 г. „Прозрачност без граници” се опитват да стимулират тези съвети, ясно призна Христова.

Ето как администрацията води фиктивни битки с корупцията - история 

И понеже на едни места имало такива съвети, а на други – не, самото съществуване, въпреки че може да е формално, дава основание за по-висока оценка. Отделните структури, включени в изследването не са оценявани с еднакви критерии, това е друг факт, който се разбра от коментара на Катя Христова.

„Значи, за Областните съвети не сме прилагали методиката, която сме прилагали за Общинския съвет. За Общинския съвет – там сме имали наблюдения на място, как се случва едно заседание. Там сме правили, нали, пълен скрийнинг, да го нарека, на параметри които са ни интересували. Областните съвети ни интересуваха много малко – просто дали са ефективно съществуващи в правния мир и в добрата практика”.

Коя е добра практика? Че съществуват, каза още Христова. Малко преди да направи тези толкова интересни уточнения пред журналисти, представителката на „Прозрачност без граници” с приповдигнат тон обяви пред членовете на Областния обществен съвет за превенция и противодействие на корупцията, че ако за работата през 2015 г. им е даден индекс 4 от възможни 5, то за 2016 г. нейното усещане е за още по-висока оценка. Въпросът, зададен по-късно от страна медиите, на каква база са тези очаквания получи такъв отговор:

„Е, чакайте сега. Значи, не мога да Ви кажа на базата на какво ще очаквам. Имам такова усещане. Ние сравняваме, разбирате ли. Ние сравняваме. Значи, областните съвети са една структура, която…тя може да й се даде живот, но може да не й се даде. Защото няма законово задължение за създаване и функциониране на такива съвети”.

И понеже всичко това зависи от добрата воля на Областния управител или на председателя на Областния съвет, в случая с Габрово това е негов заместник, стимулиращо може да се постави една по-висока оценка, както и да се определи работата като „ефективна”.
Съвсем други критерии, обаче, са прилагани към оценяването на бизнес, неправителствени организации и медии, които са с най-нисък индекс във въпросното изследване. Какви не се разбира, а и никой не се поинтересува по време на представянето на изследването.

Високо оценения от „Прозрачност без граници” принос на Областния съвет за превенция и противодействие на корупцията за 2015 година към Местната система за почтеност е много интересен факт, от който лъха на формалност.

През малкото на брой и формално проведени заседания на този нерегламентиран от българското законодателство орган през същата 2015 г. негов член е бил Венцислав Генов, в качеството си на шеф на ДАИ – Габрово. Приносът му към Местната система за почтеност през 2016 г. бе оценен от прокуратурата - с разследване, от шефовете му – с уволнение заради съмнения за участие в корупционни схеми, от партията му ГЕРБ – с изключване. Всички тези съмнения не са намерили място в дейността на ООСППК в Габрово, дори като повод за нормална тревога за ситуацията, при която месеци наред в региона има корупционна система.

Представянето на изследването на „Прозрачност без граници”, от друга страна, бе направено в момент, когато в област Габрово се вихри още един скандал, свързан с Иван Недков, отстранен от директорското място в Северноцентралното държавно предприятие по лично разпореждане на премиера Борисов. Съмненията отново имат корупционен характер.

Да, тези опасни теми, които е по-добре да заобиколиш, не намират място в работата на ООСППК в Габрово. За сметка на това Иглика Събева, зам.-областен управител и председател на този съвет, призова Катя Христова скоро да бъде проведена нова съвместна среща, на която да се обсъди дейността на структурата и някак си да се обясни на обществото, че този Съвет няма функциите да се бори с корупцията.

Неговите функции били по-скоро превантивни, наблегна Събева. ООСППК включва представители на институции, НПО, медии. Как се избират членовете му, обаче, не е ясно. Има случаи, при които някой разбира, че е отстранен като част от този Съвет, месеци след като това се е случило. Има официални документи, които описват работата и функциите му и те не кореспондират с твърденията на Събева. Те или трябва да бъдат променени или да се спазват.

Това че един орган съществува формално и отчита формална работа не дава никакъв повод за стимулиране на това поведение. Защото самото заседание с участието на представители на „Прозрачност без граници” беше формално. На семплите опити на Иглика Събева да провокира дискусия, след като презентацията приключи, залата отговори с мълчание. Последва констатацията на Събева, че вероятно всичко е било много изчерпателно и членовете на ООСППК станаха от столовете си, за да си тръгнат.


След поредната формална сбирка, на която дори не споменаха, че има сериозни съмнения за корупционна практика в едно голямо държавно предприятие в региона. Представеното изследване на „Прозрачност без граници” предизвика интереса единствено на медиите. Може би другите членове знаят или предполагат, че тук е бил отчетен един проект и те са си свършили ролята на публика. Публика ли са били те и на другите заседания? Имало ли е заседания, на които подписи за присъствие са били полагани формално? И защо това се прави, въпреки че работата на членовете на този Съвет към Областния управител е платена?

Работят безплатно! Ще възкликне в отбранителна позиция някой от тях. Защо тогава заседават в работно време, а не след 18:00 часа?

Продължението на тази тема има още няколко посоки. Една от тях е опитите на членове на този Съвет да спрат формалността на работата му, след което са били отстранени. Другата посока е ролята на неправителствените организации във формирането на Местната система за почтеност. Роля, получаваща много ниска оценка, сравнено с кметския екип, кметската администрация, общинския съвет, ООСППК и т. н.

Какво ли биха казали по темата от Обществен дарителски фонд, например? Нали заедно с администрацията на Областния управител през годините имаха впечатляващи инициативи, свързани със запазване на спомена за героичната българска история? Какво биха казали от „Нашето по-голямо Габрово”, организацията която от години прави усилия, свързани с реализацията на тунел под Шипка или подобряване на отношенията между Габрово и най-известния човек в нашата съвременост, който е роден тук – Христо Явашев?

Ролята на неправителствения сектор и медиите в Местната система за почтеност е повод за съвсем отделна оценка, която очевидно се налага да бъде дадена. И ще бъде. 
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Автор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 214 аудио, 60 видео, 322 новини

Виж всички публикации на автора »

Слушай още

 
Култура ON-AIR се финансира от програма Култура на Община Габрово.
Проектът се реализира от фондация Граждански форум.