KulturaBg - logo

Българин, живеещ от 18 години в Англия, представи в „Етър”-а софтуер за бързо разпространение на информация

Българинът Мирослав Бончев, който от 18 години живее в Англия, разработи софтуер, с който улеснява потребителите да достигат по-бързо до интересуващата ги информация. Музеи, училища, природни паркове, галерии, туристически организации – това са примерни институции, които могат да се възползват.
 
В средата на януари Мирослав Бончев ще представи софтуера в Париж, където се провежда Панаир за нови идеи за музеи и галерии.
 

Пред екипа на „ЕМО Етър” Мирослав Бончев показа разработката си, която би била изключително полезна за по-бързото разпространение на динамичната част от информацията, публикувана на новия сайт на музей.
 
Малка икона се инсталира на работния плот на компютъра. Това става с предоставения от Мирослав Бончев софтуер. Негов собственик става институцията, която иска да разпространява, а потребителите го теглят безплатно от нейния сайт. Снимки, видео, аудио, текст – институцията може да насочи вниманието чрез всеки от тези начини на разпространение на информация.
 
Сайтът е нещо чудесно, но публикуваното в него е в голям обем и потребителите трябва да отделят време, за да достигнат до това, което ги интересува. С приложението всичко ново или дори цялостни раздели директно стигат до хората. Една галерия, например, може да покаже цялата колекция на даден автор, чиито творби се съхраняват във фонда, а публиката рядко може да ги види в изложба.
 
Днес софтуерът, разработен от Мирослав Бончев, придобива голямо значение за културните, образователни и бизнес среди. Но всичко започва като идея да се служи на любовта. Мирослав Бончев го разработва, за да могат влюбените, когато имат необходимост, да щракнат върху иконата на работния си плот и да видят изображенията и информацията за обекта на своите чувства. След това разбира, че идеята му може да има и бизнес приложение.
 
Собственикът може да задава новата информация, която да получи потребителя, благодарение на което се избягва дългото търсене в уеб сайта и се насочва вниманието към някакъв акцент.
 
Информацията се показва на слайдове, а честотата на смяната се задава от самия потребител. Целта не е да се даде пълната информация, а да се насочи вниманието на потребителите към нея, след което те да отидат на сайта, който я разпространява, за да се запознаят с пълната й версия.
 
Българинът, който от 18 години живее в Англия, смята, че в страната ни има благоприятни възможности за развитие. Той споделя, че има много предимства човек да направи избор да остане тук. За Англия Мирослав Бончев заминава, за да учи, а не подтикван от икономически мотиви. В Габрово завършва Техническия университет и е убеден, че по негово време образованието, което се дава в това висше училище е на нивото на много от западните. Мирослав Бончев няма намерение да остане в чужбина, а смята да се завърне у нас.
 
В ЕМО „Етър” се състоя второто представяне на софтуера на Мирослав Бончев пред екип на българска институция. Първото е в Националния политехнически музей, където към идеята му също е проявен голям интерес.
 
Сподели
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Партньор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 264 аудио, 222 видео, 415 новини

Всички публикации на автора »

Слушай още