KulturaBg - logo

Българин изгради стълба от суха каменна зидария на залива в гръцкия курорт Апстровалта

На залива на река Струма, в района на гръцкия курорт Апстровалта, туристи и местни жители се изкачват по красива стълба от суха каменна зидария. Десет стъпала свързват плажа с жилищната зона. За градежа са използвани наличните наоколо цветни камъни. Създател на каменната стълба е 32-годишният софиянец Велизар Блъсков, който за трета поредна година се включва в образователната програма „В света на Старопланинската архитектура“ на музей „Етър“ и сдружение „Мещра“. Благодарение на ентусиазма на младия мъж, тази инициатива вече напусна пределите на България.

Велизар Блъсков е много активен спортист, дори преподава на съмишленици как да използват ефективно естествените движения на тялото в своя полза. Създал е собствен метод, който включва бягане и катерене. Не смята, че е уникален, просто вярва, че всеки човек се нуждае от здраве и дълголетие.

Ако повечето българи бяха като Велизар Блъсков, големите вериги за хранителни  стоки и предмети за бита отдавна да са фалирали. 32-годишният софиянец смята за необяснимо, че стотици тонове с плодове изгниват по дърветата, а хората се редят на дълги опашки в магазините, за да купуват.

Велизар участва в образователната програма за трети път, защото иска да построи своя къща в тетевенското село Дивчовото, затова инициативата на музей „Етър“ и сдружение „Мещра“ се оказва особено полезна за него.

„Не съм се хвърлил сам да строя. Много ценно в тази програма е, че осигурява контакти с майстори, които практикуват автентични занаяти. Първата година се запознах с Христо Тоцев, който работи суха каменна зидария. Бих искал на моя строеж да работя с него, да съм му помощник. Връщам се всяка година в „Етър“, защото има нови акценти в програмата, която ми дава различни знания и затвърждава старите.“


Велизар Блъсков се подготвя сериозно за строителството на своята къща в тетевенското село Дивчовото. Няма да успее тази година да я започне, но вече е осигурил определено количество материал – камъни, дърво, глина, построил е навеси. Вярва, че през пролетта на 2022 година ще даде началото на строителството на своята къща, в която да въплъти любовта си към природата и естествените материали.

Сподели
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Партньор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 264 аудио, 222 видео, 416 новини

Всички публикации на автора »

Слушай още