21.09.2015г. | 14:01ч.
БЪЛГАРСКИ ЕВРОДЕПУТАТ ЗАПОЧНА ИНИЦИАТИВА ЗА РЕГИСТРАЦИЯ НА ПОВЕЧЕ РОДНИ ПРОДУКТИ В ЕС

Само два български селскостопански продукта са защитени като уникални в ЕС -Българското розово масло и Горнооряховски суджук.

Статистиката показва, че Португалия има над 100, Италия около 300, Франция повече от 250. Гърция е успяла да регистрира над 150 продукта, между тях и сирене, което е с характера на българското бяло саламурено. Така производители от южната ни съседка с изпреварващи действия са ни отнели правото да защитим наш продукт.

Тези данни оповести в Габрово Момчил Неков, член на Европейския парламент от групата на социалистите. Евродепутатът предприе инициативата в продължение на няколко месеца да събере информация за български селскостопански продукти, които биха могли да бъдат защитени като уникални в ЕС.

"Омръзна ми да слушам призиви от рода на: "Да защитим малките е средни производители". Нещо трябва да се направи реално", коментира в Габрово Момчил Неков, който проведе среща с представители на селскостопанския бранш.

Регистрацията става или от отделен производители, или чрез група от тях. Изискването е даден продукт да има връзка с един географски район. Смилянски боб, брънзата, "Габровски шоколад" (пестил), мед и други имат шансове да получат регистрация.

В следващата половин година събирането на информация от страна на екипа на евродепутата продължава, чрез неговия Мобилен информационен офис. След това ще бъде направена проверка кои от предложените продукти реално могат да бъдат регистрирани.

По думите на Неков процедурата не е тежка. Необходимо е да се докаже връзката на даден продукт с региона и този продукт да е известен от около 30 години. Позволява се дори като мотив за искане при регистрация да бъдат ползвани местни митове и легенди, които се разказват в определен регион и имат връзка с продукта, който ще се регистрира.

Момчил Неков е категоричен, че Трансатлантическото споразумение между ЕС и САЩ няма да работи в полза на средните и дребни производители, особено тези в България, които ще бъдат поставени в двойна конкуренция - американска и европейска.

"България на този етап няма интерес от такова споразумение. Колеги от дясното политическо пространство твърдят, че то е в полза на дребния бизнес. Но всъщност работи за големите корпорации. Малките и средните предприятия оперират на определени територии и няма как да отидат зад океана, в САЩ, за да разработват пазари", коментира Ников.

В България биха влезли продукти с по-ниски цени, които ще доведат до удар върху родните производители.

Мобилният информационен офис на Момчил Неков е в населени места от област Габрово през последните две седмици на септември. Целта на инициативата е да се проведат срещи, особено с представители на селското стопанство и културата, тъй като евродепутатът работи в тези две комисии в Европейския парламент.

"Конкретните случаи и реалните проблеми ми дават гръб да защитавам българските интереси на различни нива в Брюксел", коментира Момчил Неков.
Един пример:

На среща с животновъди в габровския регион е било поискано от него да се опита да защити диференциацията на плащанията, свързани с облагодетелстваните и необлагодетелстваните региони. Тъй като зимата тук продължава по-дълго време в сравнение с южната част от страната, е необходим повече фураж за изхранването на животните. Което оскъпява продукцията им.
DarikNews.bg
Автор: DarikNews.bg

Брой публикации: 17 аудио, 4 видео, 47 новини

Виж всички публикации на автора »

Слушай още

 
Култура ON-AIR се финансира от програма Култура на Община Габрово.
Проектът се реализира от фондация Граждански форум.