13.10.2016г. | 05:12ч.
ВАЛЕРИЯ ДИМИТРОВА ЗА СЪХРАНЯВАНЕТО НА НАЦИОНАЛНАТА ИДЕНТИЧНОСТ НА МУЗЕИТЕ

С представяне на филм за чипровските килими, които са обявени от ЮНЕСКО за живи човешки съкровища, започна Четвъртата национална среща „Съхраняване на националната идентичност и музеите като част от устойчивото развитие”. Форумът, който е организиран от Министерство на културата и Община Габрово, се провежда от 12 до 14 октомври в Етнографски музей на открито „Етър”.

Валерия Димитрова, главен експерт Дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства” на Министерство на Културата, коментира, че освен презентации представителите на музеите ще покажат и филми.


„Ще видим Сурва в пернишкия регион. ЮНЕСКО обяви този обичай за част от световното нематериално културно наследство. Интерактивният музей на индустрията ще представи филма „Габрово от птичи поглед”. Вероятно хората тук са го гледали, но мисля, че за идващите отвън ще е много интересно да се запознаят с него. Оказва се, че много малко от нас са запознати с културата и бита на българите в Албания. От Етнографски институт с музей към БАН ще представят филм за българите в Голо бърдо, който се казва „Забравените българи в Албания”.

Музеят в Елхово ще представи филм с етнографски възстановки. Зам.-кметът на Габрово г-жа Нела Рачевиц сама е избрала своята презентация със заглавие „Планиране на интерпретативни преживявания – творчески техники”. Колегите от Русе ще представят „Конструиране на изложби и обучения в наследство.

Много любопитна тема е избрала Ирина Кръстева, PR на Регионален исторически музей-София. „Ползваме ли българската кирилица?” – това е нещо доста дискутирано в интернет.


Колегата от Художествената галерия в Плевен ще даде една много интересна гледна точка към Плевенската епопея.
Доц. Соня Алексиева ще представи дигитални и нови музеи. Колегата от Министерство на културата Георги Владимиров, който има задълбочени изследвания за волжките българи ще покаже „Визия от фолклора”.

Мая Карагьозова, директор на Националния музей на образованието, ще говори по темата за визуализацията на културното наследство като методически и учебни помагала.

От Дома на хумора и сатирата, които винаги излизат с много интересни теми, ще представят „Паметници и покемони! Дава ли Рачо Ковача 10-километрови яйца”. 

Слушай още

 
Култура ON-AIR се финансира от програма Култура на Община Габрово.
Проектът се реализира от фондация Граждански форум.