KulturaBg - logo

Всеки ли може да стане лидер за ново начало?

Размисли за лидерството провокира книгата „Лидери за ново начало“, чиито автори са Марина Стефанова, Жюстин Томс, Джейн Муита и Естер Гомбаш.

Жюстин Томс 

Какво е да си лидер? Да бъдеш водач? Да, разбира се! Да си харизматичен? Естествено! Да имаш кауза, която група от хора да припознае? Това едва ли някой би отрекъл.

Добрият водач добър човек ли е? Определено не е само политик, но кой знае защо, казвайки лидер – мислим първо за политици. В България, за съжаление, думата лидер, както и много други – девалвира. Толкова голям брой „лидери“ имаме, макар на доста от тях да не помним дори имената. Но, нали знаете – „лидерът“ на тази партия, „лидерът на онази партия“. Малки и големи партии, знайни и незнайни – всяка си има „лидер“.

Ето сега няколко безспорни лидери. Като лидери са безспорни,  но…нали знаете, че всичко започва след „но“ или след „обаче“. Аз предпочитам „но“. И така…но-о-о, каузите им са много-много спорни. Приети от едни обществено-социални групи, отречени от други, тези каузи и днес създават разделение, а в същото време обединяват. Както се казва, няма пълно щастие и вероятно важно качество за един лидер и да умее да приема да бъде отречен, както приема и да бъде издигнат. Ето примери за големи лидери.

Ако само чуете гласа й, трудно ще я познаете, на някои хора по света дори визията й не говори много. Отдавна изстрелите на няколко души от служебната й охрана я покосиха. Но Индира Ганди безспорно е лидер. Лидер е и Маргарет Тачър – Желязната лейди. Може би е първата, за която се сещаме, когато се каже лидер. И този лидер няма да разпознаете само по гласа, дори езика му няма да ви помогне да се досетите. Вероятно защото сте слушали дикторски гласове на английски или на български. Много е спорен. Обаче е лидер. Това е аятолах Хомейни. И нямам намерение да влизам в спор за него. Едно е ясно – има своето място в световната история. Мястото на един друг лидер също е гарантирано. Него няма как да не познаете. И когато чувате само говора му, и когато го видите. Хитлер – творец на злото, така го познаваме днес. А някога той дава импулс на милиони да повярват в каузите му. Милиони са и пострадалите. И накрая ще припомня за любимия ми лидер. Тя не е политик, но прави политика с всяка своя дума, с всяка своя постъпка – майка Тереза.

 Да се върнем към „Лидери за ново начало“, обаче, защото дълго може да продължим с разсъжденията.

Размисли за лидерството провокира тази книгата с автори Марина Стефанова, Жюстин Томс, Джейн Муита и Естер Гомбаш. На сайта, създаден за това издание, може да се намери информация за всяка от тях. Имат своята причина да пишат по темата. В книгата присъстват имената на хора, които за авторите са лидери. Още първото бегло преглеждане на страниците показва, че ще има спорове. И за лидерите, и за лидерството. Но какво е една книга, ако не провокира? 

Лидери ли са самите автори? Жюстин Томс намира възможности за лидерство дори в дома, както може да разберете от аудио интервюто към тази статия.

За книгата „Лидери за ново начало“

 

Сподели
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Партньор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 265 аудио, 226 видео, 419 новини

Всички публикации на автора »

Слушай още