19.11.2015г. | 17:39ч.
"ВЪЗПИТАТЕЛНИТЕ УЧИЛИЩА-ИНТЕРНАТИ ДА БЪДАТ ЗАКРИТИ, ТЪЙ КАТО ГЕНЕРИРАТ ПРЕСТЪПНОСТ", ИСКА МАНОЛОВА

Да се закрият възпитателните училища-интернати, тъй като те не изпълняват целите, за които са създадени, а генерират престъпност.

Това ще предложи на Министерство на правосъдието Мая Манолова, омбудсман на Република България, която е включена в инициативата на ведомството за създаване на нова концепция за детско правосъдие у нас.

Според Мая Манолова този тип заведения трябва да бъдат заместени от други, модерни и по-адекватни на съвременните условия.

"Не е нормално, независимо че са там заради противообществени прояви, децата да живеят без лични вещи, без лични шкафчета. Това се разминава със съвременната визия за превъзпитанието", заяви Мая Манолова в Габрово.

Омбудсманът на Република България днес посети възпитателното училище-интернат в дряновското село Керека, за да се запознае с изпълнението на предписанията, направени от различни институции.

"За съжаление проблемите в тези интернати се неглижират. Няма как да не се отчете, че има подобрение в материално-техническата база и че е изпълнено изискването всяко дете да има свое досие - с личната му история, с медицинските показания за него.

Това което е най-притеснително е, че по начина, по който са структурирани тези заведения не изпълняват основната си функция. Трудно едно дете може да бъде превъзпитано в подобно заведение.

По-скоро там се генерира нова престъпност. Трудно такива заведения могат да отговорят на минималните изисквания на основното и средно образование. На практика там учебният процес е изцяло неглижиран. Съобразно възможностите си педагозите се грижат за децата. Но на практика целите да бъдат обучавани и превъзпитавани децата много трудно се постигат", заяви Манолова.
DarikNews.bg
Автор: DarikNews.bg

Брой публикации: 17 аудио, 4 видео, 47 новини

Виж всички публикации на автора »

Слушай още

 
Култура ON-AIR се финансира от програма Култура на Община Габрово.
Проектът се реализира от фондация Граждански форум.