KulturaBg - logo

Възрожденските изкуства дърворезба, рисуване върху бръшлян и иконопис оживяха в Център „Българка” към ЕМО „Етър”

 Еди и Дилян - две момчета, които се учат да създават изкуство чрез дърворезба  

Когато Еди и Дилян работят, дърворезбата не изглежда сложно занимание. Длетото сякаш се плъзга, насочвано от ръцете на момчетата. Те показват как се резбоват фигурите върху предварително изрисувана с молив дъска. Опиташ ли сам да издълбаеш дори само едно триъгълниче разбираш, че дърворезбарството е занаят, който трябва да се учи с постоянство. Както го правят Еди и Дилян в Националната гимназия по приложни изкуства „Тревненска школа”.

 
Момчетата участват в Европейските дни на художествените занаяти в ЕМО „Етър”. В градинката до Център „Българка” към музея Еди и Дилян споделят с посетителите, че реално рисуват върху дървото. Момчетата са решили да представят пред посетителите най-лесното за изработка – триъгълник. Разказват, че така се започва, след това се преминава постепенно към по-трудните елементи. Еди се опитва да разчупи разбирането за дърворезбата. Традиция е да се правят растителни мотиви, но той споделя, че създава космически кораб. Все още творбата му не е готова, но той има одобрението на своя преподавател.
 
Дилян, за разлика от Еди, не мечтае за бъдеще, свързано с дърворезбата. Иска да прави бизнес, а идеите му са свързани със създаване на предмети за обзавеждане от дърво.
 Иванка - варненката, която живее за мига 
 
Докато младите дърворезбари дискретно споделят мечтите си за бъдещето, Иванка Димитрова от Варна е започнала да живее за мига. 67-годишната варненка рисува върху бръшлян. Това е друго изкуство, което посетителите могат да видят в ЕМО „Етър” по време на Европейските дни на художествените занаятиДокато прокарва четката по зеленото листо, тя научава, че рисуването върху бръшлян възниква като последица от конкуренцията между жените от Трявна и Габрово. Пространството около Иванка се оказа наистина творческо, тъй като тя рисува, пее и се забавлява. Песента й е стара, но разказва за неща от живота, вълнуващи всяко поколение – любовта и виното.
 Цветелина - преподавателката, която не вярва, че има случайни неща 
 

Цветелина Максимова преподава иконопис в Националната гимназия по приложни изкуство „Тревненска школа”. Идеята е учениците да демонстрират своите знания, а други деца, които са посетители, да се научат на тяхното изкуство.
„Сложно е да се обясни какво е иконопис. Но малките посетители в ЕМО „Етър” ще отнесат със себе си своя рисунка и след време ще я осмислят”, казва Цветелина Максимова, която е убедена, че няма случайни неща. Ако нещо е подсказало на детето да седне и да рисува, може би това е негова бъдеща реализация.
Европейските дни на художествените занаяти в ЕМО „Етър” се провеждат на 1 и 2 април от 11:30 до 16:30 часа в Център „Българка”, разположен непосредствено до паркинга на музея.
 
Програмата на 2 април включва:

• Обучение в занаята Грънчарство от учениците от Национално училище за приложни изкуства „ Проф. Венко Колев”, гр. Троян

• Обучение в плъстене и изработване на изделия от плъсти от Наталия Мичева

• Базар на ученици от Училищата по изкуството и културата към Министерството на Културата, в рамките на инициативата „Сектор АРТ”

• Базар на ЕМО „Етър”: изделия от гайтан, занимателни книжки и материали за рисуване за деца  
Сподели
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Партньор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 264 аудио, 222 видео, 416 новини

Всички публикации на автора »

Слушай още