18.05.2016г. | 10:10ч.
ВЪРХУ ОТКЪС ОТ "ГЕРАЦИТЕ" ПИШАТ ЗРЕЛОСТНИЦИТЕ ДНЕС

Интервю с Георги Маринов, началник на РИО - Габрово

778 зрелостници са допуснати днес до държавен изпит по български език и литература в област Габрово. Той се провежда в 9 училища от общините Дряново, Трявна, Севлиево и Габрово.

Проведени са инструктажите на хората, ангажирани в процеса, за да се гарантира нормалното му протичане. Това каза Георги Маринова, началник на Регионалния инспекторат по образование – Габрово.

В 7:30 часа допуснатите зрелостници са се явили пред определените за тях учебни заведения, а в 8:00 ч. бе даден старта.
Гарантирано е видеонаблюдение, а в едно от училищата камерите са свързани с Министерство на образованието. Началникът на РИО Георги Маринов каза, че на този етап няма да бъде обявявано кое е това учебно заведение. Всеки един от зрелостниците сяда на точно определено място в залата, в която е разпределен.

Върху тема по откъс от повестта „Гераците" на Елин Пелин пишат абитуриентите в 41-вия въпрос от държавния зрелостен изпит. 52 089 зрелостници се явяват на матура по Български език и литература. Рано сутринта в Министерството на образованието и науката беше генериран изпитният вариант за матурата. Тя започна 8:00 часа и продължава четири астрономически часа. На 41-ви въпрос се падна вариант номер 13, но авторът и произведението, криещи се зад този номер, станаха ясни в 9:00 часа. 

Георги Маринов пожела успех на зрелостниците и екипите, ангажирани с провеждането на държавния изпит по български език и литература. Маринов коментира пред Дарик, че обучението, което е гарантирано в училище дава достатъчно знания на подрастващите, за да се представят успешно без да се налага да вземат частни уроци.
 
731 зрелостници ще се явят през втория ден – 20 май. Най-голям е броят на тези, които ще се явят по биология и здравно образование, по английски език, по философски цикъл, по география и икономика. 
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Автор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 212 аудио, 57 видео, 317 новини

Виж всички публикации на автора »

Слушай още

 
Култура ON-AIR се финансира от програма Култура на Община Габрово.
Проектът се реализира от фондация Граждански форум.