17.05.2017г. | 11:45ч.
ГОРДИ ДА БЪДАТ ГАБРОВЦИ

17 май се отбелязва като Ден на Габрово. Молебен по повод празника на града бе отслужен в храм „Успение на Св. Богородица“. Преди обед тържествено бе издигнато знамето на града на пл. „Възраждане“ пред сградата на общинската администрация.

През целия ден Николай Венков, ръководител на оркестър Габрово, е сериозно ангажиран с празничната атмосфера в града, разбира се, заедно със своите музиканти. Той обаче не се е включил в церемонията само заради професионалните си ангажименти.
 
„Все пак живея в Габрово, това е моя град и трябва да споделям всички плюсове и минуси. Когато имаме празник се разваме, когато има нещо лошо – тъжим. Ние сме навсякъде. Днес за нас е работен ден, при това много натоварен. Имаме един час концерт на сцената на открито, а довечера ще свирим на тържествената сесия на Общинския съвет.”
 
Не по задължение в церемонията участва и директорът на Националния музей на образованието Мая Карагьозова.
 
„Аз съм натурализирана габровка. Смятам, че с присъствието си на церемонията изразявам уважение към празника на града. Също така представям и институцията. Не е от моята компетенция да отговора на въпроса Ви защо не присъстват много граждани. Може би медиите не са отразили широко това събитие.”
 
Радка Ангелова, директор на Дом на културата Емануил Манолов и Савина Цонева, директор на регионална библиотека „Априлов-Палаузов” също имат лични мотиви и се чувстват горди да кажат, че са габровки.
 
„Не присъствам само като директор на Дома на културата, а най-вече защото съм габровка. Това е един от най-хубавите моменти през годината в нашия град”, казва Ангелова.
 
Савина Цонева също потвърждава, че се чувства горда от габровския си произход, а след това идват институционалните й ангажименти.
 
На церемонията присъстваха и други директори на културни институции, като Красимира Чолакова, директор на Регионален исторически музей-Габрово и Евгени Недев, директор на ХГ „Христо Цокев".

Тържествената сесия на Общински съвет – Габрово ще се състои в 17:30 часа в двора на Национална Априловска гимназия, а при лошо време – в зала „Възраждане“. По време на сесията ще бъдат обявени новите носители на официалните отличия на Община Габрово.По-рано през деня, от 11:00 часа оркестър „Габрово“ поздравява всички габровци и гости на града на откритата сцена на ул. „Радецка“.

Празничната програма ще завърши с две театрални постановки. От 18:00 часа в ДТ „Рачо Стоянов“ ще бъде представен спектакълът „Сънища и мечти“ по Ал. Островски на германския театър „Руска сцена“. В 20.00 часа ще имате възможност да се насладите на „Семеен албум“ в Дом на културата „Емануил Манолов“. Постановка е на Младежкия театър „Николай Бинев”, в която участват Герасим Георгиев – Геро, Владимир Пенев, а режисьор е Малин Кръстев.

Фотография: GabrovoNews.bg 
Darikradio.bg
Автор: Darikradio.bg

Брой публикации: 42 аудио, 1 видео, 1 новини

Виж всички публикации на автора »

Слушай още

 
Култура ON-AIR се финансира от програма Култура на Община Габрово.
Проектът се реализира от фондация Граждански форум.