KulturaBg - logo

Докато обработва камъка, Елин Георгиев мислено общува със старите майстори

Елин Георгиев, участник в Майсторската надпревара по каменоделство по време на Международния панаир на традиционните занаяти в ЕМО „Етър, стана носител на Специалната награда на Община Габрово – грамота и 500 лв, връчени му от кмета Таня Христова.
 
Елин Георгиев е от град Аксаково, област Варна, и се занимава с каменоделство от дете. По време на ученическите ваканции помага на стари майстори. Сам казва, че това е неговия период на чиракуване.
 
„Наблюдавах майсторлъка им и благодарение на това съчетах усвоените от тях умения с личната си потребност да правя изкуство”, споделя Елин, самият той вече майстор, който не се определя нито като скулптор, нито като каменоделец. Смята се за творец.
 
В процеса на създаване на едно произведение неговото общуване започва първо с проблематиката, която го е подтикнала да тръгне в определена творческа посока. Общува и със себе си, прави съпоставки със старите майстори и настоящото време. Мислено разговаря с тях.
 
По време на Майсторската надпревара участниците изработваха предмет, който е точно копие на вече съществуващ. Елин Георгиев винаги знае какъв ще е крайния резултат от труда му, тъй като още в началото преценява, сам за себе си, докъде му стигат силите в определена техника на работа.
 
„Точно там аз знам докъде ми стига майсторлъка. Успявам да си представя форми и образи и разчитам на интуиция. Не пестя от себе, раздавам се”, споделя Елин и казва убедено, че един камък е жив организъм, който предава информация. Сравнява камъка с водата, тъй като и в двете има живот.
Сподели
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Автор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 223 аудио, 142 видео, 346 новини

Всички публикации на автора »

Слушай още