KulturaBg - logo

Духовност, лични емоции и талант представят в изложба базар възпитаници на „Тревненска школа”

Картините на Алина Пенчева впечатляват. Младата художничка представя две свои творчески страни. С абстрактната ни позволява да влезем във вътрешния й свят, да се вгледаме в преживявания от чисто човешки характер, изразени в картини. Другата й страна е свързана с вярата. В иконите на Алина има мекота и спокойствие, всеки вярващ би пожелал да отправи молитва пред светите образи, изографисани от момичето.
 

Абстрактните картини на Алина Пенчева грабват погледа на посетителите в Изложбената на ЕМО „Етър”, където вече може да се види изложбата базар на ученици от Националната гимназия по приложни изкуства „Тревненска школа”. Алина Пенчева спечели миналогодишната Младежка секция към Майсторската надпревара по „Иконопис”, част от Международния панаир на традиционните занаяти, който ежегодно се провежда в музея. Така нейното училище получи правото на тази изложба базар.
 

„Показала съм доста абстрактни неща и зад всяка картина има спомени и лични преживявания. Постарала съм се да ги предам, може някои да са малко по-тъмни като излъчване, но това зависи от настроението. Червеното и черното са цветове, с които обичам да рисувам, но вече съм в друг период”, споделя Алина.
 
Художничката насочва вниманието към една по-специална за самата нея творба – „Разбитото сърце на художника”. Много емоции са преминали през Алина Пенчева, за да сътвори картината, но споделя, че са минало, а днес рисува в своя светъл период.
 

„Това е моята първа изява, търся своя стил и експериментирам с много неща”, разсъждава Алина Пенчева и казва, че би се радвала, ако някой закупи нейна картина и я отнесе със себе си.
 
Чудотворната икона на Пресвета Богородица – радост за всички скърбящи, нарисувана от Алина Пенчева е истинско предизвикателство. Пищна, внушителна и истински въздействаща. Скърбящите са изписани в седем различни сцени, а Божията майка им носи радост. Иконата е рисувана близо три месеца. Самата Алина Пенчева спазва здравословен начин на живот и обича природата, затова не й се налага да спазва специален режим на изчистване, за да създаде иконата.
 
В Изложбата на „Тревненска школа” са представени не само икони на възпитаници на училището и картините на Алина Пенчева. Тук може да се види дърворезба. Мебелите са истински произведения на изкуството, които нямат нищо общо с масовото потребление. Изработени от дърво и други естествени материали, те могат да украсят всеки дом или офис, а в същото време да бъдат ползвани за напълно практични нужди.
 
Изложбата на Националната гимназия по приложни изкуства „Тревненска школа” бе открита в Изложбената зала на ЕМО „Етър” от директорите на двете институции – Орфей Миндов и доц. д-р Светла Димитрова, които подчертаха значението на дългогодишното сътрудничество, израз на което е самата изложба.
 
Главен организатор на изложбата е Павлина Дамянова, уредник „Духовна култура” в ЕМО „Етър”.
 
Изложбата базар на Национална гимназия по изкуствата „Тревненска школа” остава в ЕМО „Етър” до 30 август.
Сподели
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Автор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 223 аудио, 142 видео, 346 новини

Всички публикации на автора »

Слушай още