KulturaBg - logo

Дърворезбарите са като революционерите!

Десетки майстори от различни краища на страната взеха участие в Първата национална среща на дърворезбари от България, която започна в музей „Етър“ на 5 ноември. Целта на инициативата е занаятчиите да се опознаят и да решат да регистрират ли сдружение, което да ги представлява пред други организации, пред националните и местни власти.

На майстор Станимир Манойлов основно се разчита за текущата организация на това събитие. Убеден е, че „само с лайкове във Фейсбук нещата няма да станат“. Защо се прави тази инициатива?

„Срещата се прави, заради самата среща“, ясно отговаря майстор Станимир. Дърворезбарите в страната може да са много, но не се познават на живо. Ако се стигне до учредяване на сдружение, събиранията ще станат ежегодни, вероятно под формата на пленери и базари по дърворезба. Може да е в музей „Етър“, но може и да се комбинират различни населени места.

„Дърворезбарите са като революционерите! Тази среща я правим със собствени средства. Всеки сам финансира присъствието си“, разсъждава Станимир Манойлов.

Признанието на майстор Калин Къров: „Като Янка втора няма“

 

В дърворезбата няма непоправима грешка, всеки дефект може да се превърне в ефект

Сподели
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Партньор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 264 аудио, 225 видео, 418 новини

Всички публикации на автора »

Слушай още