KulturaBg - logo

Екип на bTV знасне вещите на д-р Тота Венкова, съхранявани в РИМ – Габрово

bTV ще излъчи материал, посветен на д-р Тота Венкова. Част от кадрите бяха направени днес в Регионален исторически музей – Габрово. Екипът на националната медия прояви интерес към вещите на именитата габровка, които културната институция съхранява.
 
РИМ – Габрово пази покривка, дарена на д-р Тота Венкова от първата родилка, на която помага след дипломирането си във Виена. Тук може да се види комплект прибори за хранене – вилици, ножове и лъжици с монограма й, личен печат, прибор за подправки и чинии, които са дарени на санаториума в Искрец.
 
От bTV снимаха и други места в Габрово, които са свързани с живота и делото на д-р Тота Венкова.
 
Главният уредник на РИМ – Габрово Иван Постомпиров разказа пред камерата на bTV биографични данни за д-р Тота Венкова, смятана за първата българска лекарка.
 
Родена през 1855 година, расте в бедно занаятчийско семейство и рано остава сираче. образованието си в Габровското петокласно училище, женското благотворително дружество „Майчина грижа" поема издръжката й. След завършването си Тота Венкова е назначена за учител в същото учебно заведение. По време на Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.) се грижи за ранените в създадените болници. След Освобождението Дамското благотворително дружество в Санкт Петербург й отпуска стипендия, за да следва медицина. Поради тежко белодробно заболяване тя се връща, за да се лекува в България. Когато се стабилизира, продължава образованието си в Русия. През 1886 г. се завръща в България като дипломиран медик. Работи последователно в Русенската болница, във Велико Търново, Варна и София. През 1893 г. Тота Венкова специализира детски и вътрешни болести в Санкт Петербург, а през 1895 г. гинекология и акушерство във Виена. След завръщането си в България участва в организирането на първите акушерски курсове в Александровска болница. Поради влошено здравословно състояние тя се насочва към частна практика. В дома си, в София, тя открива безплатни акушеро-гинекологични консултации за бедни жени и бъдещи майки. Тота Венкова умира на 23 декември 1921 г. в София.  През 1997 г. нейните мощи са пренесени в Габрово и положени в двора на някогашното кино "Майчина грижа". По повод 150 години от нейното рождение през 2005 г. е обявена за почетен гражданин на Габрово.
Сподели
РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ГАБРОВО
Автор: РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ГАБРОВО

Брой публикации: 65 аудио, 9 видео, 129 новини

Всички публикации на автора »

Слушай още