KulturaBg - logo

Защо да си направим сапун, а не да го закупим от търговската мрежа?

Отговорът на този въпрос не е сложен. Лесно е, не е скъпо, не отнема много време, а най-важното – знаем какви продукти се използват.

В Център Българка на музей „Етър“ на 25 и 26 юли посетителите могат наблюдават как се прави натурален сапун от опитен демонстратор. Умението, което се придобива е полезно и всеки може да го практикува в домашни условия.


На 25 и 26 юли, при покупка на стока над 10 лева от Център Българка, клиентът получава безплатен натурален сапун.

 

Демонстраторът – Елена Минковска, прави не само сапуни, но и други козметични изделия – натурални кремове например. Но през тези почивни дни в музей „Етър“ тя популяризира направата на домашен сапун. Той много се различава от използваните в миналото сапуни, основата за които е животинска мазнина.

Какви продукти са необходими?


„Необходимо е да разполагаме с база за сапун, която е позната като „Разтопи и излей“. Добавките са различни и са според желанието на този, който прави сапуна. Може да се сложи козе мляко на прах, сухи билки – розмарин, розови листенца, лайка, лавандула и други. Ако искаме да се получи по-добър ефект за кожата, да я изгладим и омекотим, необходимо е да се сложи или хималайска сол, или утайка от кафе, или захар, или трици. По-голямото им количество води до по-силен ефект. Поставя се „на око“, зависи колко искате да ви дращи, така да се каже. Етеричните масла се добавят за ухание“, разказва Елена Минковска.

Сапунената база се разтапя. Добре е това да стане на водна баня, но може направо на котлон или дори в микровълнова фурна. Този процес отнема едва няколко минути. Сапунената база не трябва да завира, за да не се получат мехурчета с въздух. Ако все пак се случи, се впръсква алкохол, благодарение на който отново се постига хомогенна смес.

Елена Минковска препоръчва да се поставят и няколко капки глицерин, който действа изключително добре на кожата.
Разтопената сапунена база се излива във формички – може да се използва и от домакинските, предназначени за сладкиши. Слагат се билките и се разбърква с дървено шишче. Добавят се капки от етеричните масла. След 15-20 минути сапунът е готов.

Михаела Миленова Стефанова ще бъде в първи клас през есента. Момиченцето прецизно изработва своя сапун и внимателно го наблюдава как съхне. Търпеливо изчаква да стане готов и дори казва на околните да внимават да не объркат техните с нейния. Все пак става въпрос за уникален продукт – Михаела е вложила собствено творчество и детски ентусиазъм. Постепенно става ясно, че детето има впечатляващо умение – говори руски език на такова ниво, че дори учители и преводачи се впечатляват. Михаела Стефанова го усвоява от телевизията, от детски филми и предавания. Учене със забавление.


По същия начин детето започва да усвоява умението да си направиш домашен сапун. Нищо натоварващо. Просто забавление. Защо и по-големите да не си припомнят как се прави това?

Снимки: Тихомир Пенов, фотограф на Музей „Етър“
Сподели
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Партньор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 263 аудио, 218 видео, 414 новини

Всички публикации на автора »

Слушай още