KulturaBg - logo

Иван Симеонов – един потомствен каменоделец, който свързва бъдещето си със занаята на своите дядо и баща

Иван Симеонов от Враца е потомствен каменоделец. Баща му практикува този занаят, дядо му някога също. Младежът е в 12 клас в единственото на Балканите училище по каменообработване в село Кунино. Завършили са го и дядо му, и баща му. Иван Симеонов вижда бъдещето си, свързано с този занаят.
 
„Каменоделството е начин на живот, на изразяване на човешки емоции и чувства. Дава възможност да вдъхнеш живот на камъка”, споделя младежът.
 
Иван Симеонов е носител на наградата Бронзова хлопка, която се дава на победителя в Младежката секция на Майсторската надпревара. Самото събитие и участието му в него го изпълват с по-голямо удовлетворение, отколкото спечелването на това признание от журито, които се състои от един професор, един доцент и един главен уредник, отлично запознати с традициите в обработката на камъка.
 
„Стъпала се изкачват едно по едно, няма как от ниско да скочиш нависоко. Всяко признание ми носи щастие, но знам колко много път имам да извървя, за да постигна истинско съвършенство в каменоделството”, коментира Иван Симеонов след като получи наградата си.
 
В Младежката секция от Майсторската надпревара взеха участие трима ученици от гимназията в село Кунино. Денис Христов и Павел Гетов от 11 клас получиха признание за творческите си постижения с поощрителни награди.
Сподели
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Автор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 223 аудио, 142 видео, 347 новини

Всички публикации на автора »

Слушай още