KulturaBg - logo

ИЗДЕЛИЯ ЗА СЪВРЕМЕННИЯ БИТ ИЗРАБОТВАТ УЧАСТНИЦИТЕ В СЕДЯНКА НА ЕМО "ЕТЪР"

Всеки човек е уникален, но това рядко проличава в съвременния свят. Оказва се, че уменията, които сме усвоили от нашите баби, биха ни дали шанс да изявим своята същност. Това бе първото нещо, което разбраха участниците в „Седянката” - първото събитие, провеждащо се в ЕМО „Етър” в рамките на „Европейските дни на художествените занаяти”.

„Ако човек иска да бъде различен, да изрази себе си, би могъл да намери свой начин. Моят е плетенето на една кука”, това споделя Искра Иванова, която днес участва във възстановката на седянка в ЕМО „Етър”.
Тя се е научила да плете от своите баби, след което е развила уменията си.

„Аз творя. Всичко тук е своеобразно произведение на изкуството. Не съм убедена, че мога да направя две еднакви неща. А и не бих имала желание”.
Искра показва предмети, които са използвани ежедневно в съвременния бит - колан, колие, разделител за книга, калъф за мобилен телефон.

„Идеята ни е да покажем, че занаятите от едно време могат да бъдат пригодени към съвременността. Жените и момичетата са по-склонни да прибягват към предмети, изработени ръчно, затова моите са насочени към такава аудитория”, споделя Искра.
„Това е съвременен вариант на Седянката, затова е съвсем естествено да се представи изкуството „декупаж”, усмихнато споделя Велимира Христова.

Това е нейното хоби. Не се изхранва с него, но то я забавлява. За разлика от плетенето на една кука, с декупаж се занимават и мъже, и жени.

„Може да се декорират всякакви предмети. В нашите клубове много успешно с декупаж се занимават мъжете”, разказва Велимира.
Момче от детското SOS-селището в Трявна съсредоточено се опитва да направи обеца по време на Седянката в ЕМО „Етър” .
На въпроса дали му е интересно отговаря с известно учудване: „Да, естествено”.

Хобито, която демонстрира Ивета Атанасова по време на Седянката в ЕМО „Етър” също е предпочитано предимно от жени. Момичето изработва ръчно бижута.

„Така е, тъй като жените сме по-търпеливи”, смята Ивета. За първи път тя видяла ръчно изработени бижута в интернет. Харесали й, но цената не й допаднала. Което я провокирало да пробва да изработи сама бижу.

„Първоначално не се получаваше, но след това се усъвършенствах”, разказва Ивета Атанасова без да спира с работата си.
Нали така са правили и нашите баби по време на седянка, когато са били на възрастта на Ивета?

В България „Европейски дни на художествените занаяти” се организира от РСО „Стара планина”. Партньори: Община Дряново, Център за обществена подкрепа - Габрово, Местна комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните - Габрово.
Сподели

Слушай още