13.05.2016г. | 10:21ч.
ИЗКУСТВО В НАЙ-ЧИСТ ВИД ПРЕДЛАГА НА ПУБЛИКАТА BGMOT`16

   МАЯ БЕЖАНСКА В "КОЛЕКЦИОНЕРКАТА"   
Седем постановки с участието на най-големите имена в съвременния некомерсиален български театър ще гледа публиката в Габрово в продължение на четири дни. Тази година не са направени компромиси с нито една от пиесите. На двете сцени в столицата на хумора и сатирата ще бъдат показани – „Колекционерката” с Мая Бежанска, „Пътят към Афродита” с Бойка Велкова, „Дневникът на един луд”, „Юбилей”, „Мадам Мишима”, „Елада Пиньо и Времето”, „Едно танго с Маркес”.

От 17 до 20 май в Габрово се провежда Шестия международен фестивал на спектаклите за един актьор „BGMOT” 2016. Невена Митева, директор на Драматичен театър „Рачо Стоянов” представи постановките, които публиката ще може да гледа на двете театрални сцени – едната на драматичния, а другата на кукления театър.
 
„Колекционерката” от Радослав Чолаков с Мая Бежанска е първата постановка, която започва от 18:00 часа на 17 май в Куклуния театър. Режисьор е Катя Петрова, музиката е на Христо Йоцов. За сценографията Рин Ямамура получи номинация за Икар през 2015 година, припомни Невена Митева.

Всеки човек е колекционер. Кой не пази сувенири от екскурзиите си или снимки от рождените дни на своите деца? Това са обичайни неща, не си даваме сметка, че е колекциониране- колекция от мигове. Що се отнася до колекционирането като хоби, то се практикува от всеки пети на света. 

Най-многобройни са колек;ционерите на монети, пощенски марки, картини, първи издания на книги, всички видове часовници. Има и такива, които събират стари автомобили и такива, които събират очукани чайници, но има и колекционери на костилки, празни туби от паста за зъби, червени клоунски носове или пък видове връв. 
Ние живеем с вродения инстинкт да не пропуснем нищо, с инстинкта да попълваме житейския класьор. Но може ли да се окаже той смола, която ни примамва за да ни плени като мушици и да се втвърди? 
колекционерката е спектакъл за слънцето и кехлибара!
 
„Пътят към Афродита” с Бойка Велкова, на голямата сцена на Драматичен театър „Рачо Стоянов, 17 май, 20:00 ч.Една жена и една актриса се срещат на сцената, за да си подадат ръка, за да си признаят няколко тайни, за да си споделят забавни истории и да заявят своя вкус към изкуството, храната и силата на прошепнатите слова. Дали ще успеят да си простят една на друга?
“Пътят към Афродита” е спектакъл за радостта от живота, за малките удоволствия, които си доставяме, за връзката между прегрешенията и духовното израстване, за съвместното съществуване на Небесната и Телесната Афродита. Има подправки, без които дните ни щяха да са напълно безвкусни, точно тях и някои други афродизиаци описва този красив, сценичен разказ.
 
„Дневникът на един луд”, на сцената на Кукления тетаър в Габрово, 18:00 ч., 18 май. С номинации „Икар” и „Аскеер” – 2016 г.


История за дългия и трънлив жизнен път на един обикновен чиновник от департамента до лудницата.
История за силата на човешкото въображение и мечти, които могат да превърнат една лудница в кралство, а един чиновник – в испански крал.

История за един луд романтик-художник, повел битка със света на отцепродавците и богопредателите, за да бъде разбран и оценен като личност. История за лудостта като начин да се възвърне и защити човешкото достойнство в свят, миришещ на хилядарки.
 
„Юбилей”, на голямата сцена на Драматичен театър „Рачо Стоянов, 18 май, 20:00 ч.


"Представлението отдавна е свършило..." са първите думи от Юбилей. Така започва и Лебедовата песен на Чеховия герой – актьор на 68, който е проспал представлението си и е останал заключен в театъра със спомените, раните и белезите от тях. Предстои му да преживее отново 45-те години на сцена, в които се среща с изкуството и тази среща е опасна – защото може да се окаже, че, също като човешкия живот, изкуството е просто сън. Между гримьорните и декора, актьорът осъзнава собствената си саможертва в името на единственото, което обича – театъра. Чехов и Куркински ни изправят пред изпитанието на свободната воля и бремето сам да избереш на какво да отдадеш живота си. Какъв е смисълът и какво ти остава след това отдаване? Кое е било игра и кое – истина? Трябва ли да се смирим и да приемем, че най-хубавото вече е отминало? Смело, дълбоко и искрено изпълнение на Мариус за равносметката, от която всички се плашим заради неизбежността и непоправимостта на отминалото време.
 
Мадам Мишима, на сцената на Кукления тетаър в Габрово, 18:00 ч., 19 май


Монодрама, посветена на големия японски писател Юкийо Мишима, чиято сложна фигура продължава да бъде загадка дори за изследователите му. Скандално известно е сепукото, с което слага край на живота си и което мнозина продължават да възприемат като фарс или ексцентричност на един разглезен от славата светски човек и творец. За други обаче – каквато е и тезата на Мадам Мишима – писателят е предопределен за героична смърт, за която извършва забележителна подготовка почти от самото начало на съзнателния си живот.

Пиесата се опитва да напипа онзи скрит механизъм, който тласка Мишима към предизвестения финал, но не може да бъде отъждествен със съдба или предопределение, тъй като свободната воля на избрания играе в него ключова роля. Ето защо тя се стреми да бъде биографична, но не толкова чрез следване на фактите от живота му, колкото чрез приближаване към неговия дух през неизбежната и изключително силно изразена у Мишима игра на ероса и танатоса. 

Героинята в пиесата, Мадам Мишима, е мъж, играещ ролята на жена в духа на традиционния японски театър кабуки. Действието се развива под формата на диалог между Мадам Мишима и въображаемият следовател, който я посещава.
 
„Елада Пиньо и Времето”, на голямата сцена на Драматичен театър „Рачо Стоянов, 19 май, 20:00 ч.


Синтетичен театрален перформънс по едноименния роман на Керана Ангелова.
Самобитният текст на Керана Ангелова, един магически роман, е хроника на една необикновена съдба. Магически текст, който издига човека над ежедневието. Спектакълът се гради на изненади: необикновени асоциации от картини и мисли, дръзко използване на символите препращат зрителя в една мономитология, която се развива по своя собствена логика и поелият риска на пътешествието получава естетическа наслада чрез неизчерпаемите, ярки и вдъхновяващи внушения на текста. Двама различни по душевност артисти са обединили по необичаен начин духовния си потенциал. Музика, слово, творческо съзвучие, нови образи се раждат от безграничната свобода в изящните импровизации на Габриела Хаджикостова и Николай Иванов ОМ. Фузионален перформънс, в който текст, музика, изобразително изкуство, движение се превръщат в театър.
 
„Едно танго с Маркес”, на голямата сцена на Драматичен театър „Рачо Стоянов, 20 май, 20:00 ч.


За първи път в България ( по пиесата „Любовна диатриба срещу един седнал мъж“).
Това е единствения текст за театър на Нобеловия лауреат, авторът на световноизвест-ния роман „Сто години самота“, Габриел Гарсия Маркес. Спектакъл, който задава въпроси, разтревожен за съдбата на модерния човек: 
Любовта, началото на началата! Какво е тя? Накъде води човека, къде го подвежда, какво и защо се случва в годините с нея? 
Как преоценява дългия си и сложен път до златната 25-годишнина от сватбата си една жена- момиче, родено в крайните квартали на бедността, водило сурови битки с живота, преборвайки се да излезе от низините, придобило няколко висши образования и сключило брак с потомствен аристократ от елита - брак , заченат с възторга на любовта, преминал през хиляди перипетии и стигнал до своя крах, до изкуствено поддържаното външно лустро на щастливото богато семейство за пред обществото?
 
ДТ "РАЧО СТОЯНОВ"
Автор: ДТ "РАЧО СТОЯНОВ"

Брой публикации: 3 аудио, 8 видео, 14 новини

Виж всички публикации на автора »

Слушай още

 
Култура ON-AIR се финансира от програма Култура на Община Габрово.
Проектът се реализира от фондация Граждански форум.