KulturaBg - logo

ИЛИЯН, БОРИС, ЯВОР, ДИМИТЪР И ПЕТЬО ВЯРВАТ,ЧЕ ТРАДИЦИЯТА НА КОЛЕДАРИТЕ НИКОГА НЕ СИ Е ОТИВАЛА

Група млади момчета пресъздаде обичая Коледуване в Етнографски музей на открито „Етър". Илиян, Борис, Явор, Димитър и Петьо не играят роли, искрено вярват в посланията, които отправят и в добрата поличба, която внасят във всяко посетено от тях място.

На 23 декември те коледуваха в ЕМО „Етър", а на 24 декември групата продължава своята обиколка. От 14:00 ч. следобед до 02:00 часа след полунощ ще пеят коледарски песни и ще наричат за здраве в селата Куката, Горно Поповци, Мрахори, Гледаци, Прахали и други от това направление.

„Коледуването е обичай, от който хората се нуждаят. Бих показал цялата тази атмосфера през погледа на тези, които я преживяват, за да се разбере как се възприемат обичаите от нашето минало", споделя Илиян Цанев, който от няколко дни е стажант в bTV.
Според него се наблюдава възраждане на интереса към възстановките на обичаи, какъвто е Коледуването.
„Посрещнаха ни много добре, всеки ни приема много топло", споделя още Илиян.

Борис Генчев коледува за четвърти път в музея. Той е убеден, че младежи като него не възраждат този обичай, а го пренасят във времето.

„Това е една традиция, която никога не е умирала. Навсякъде в България могат да се срещнат коледари. Всички тук ни приемат с усмивки и вяра. Най-важното е да разчустваме хората, да им помогнем да повярват, че живота им догодина ще е по-добър и по-лек".
Димитър Малчев за втори път участва във възстановка на коледуване в ЕМО „Етър".

„Виждам в очите на хората едно топло чувство и това ме кара да искам да бъда част от традицията. Вярата, която вдъхваме се усеща".
Петьо Малчев също е участник за втора година. Той е решил да стане част от групата, защото иска да пресъздаде традицията. Споделя, че облечен в носията на коледар се чувства добре.

Явор Генчев споделя: „Когато започнахме преди седем години, искахме да възродим обичая. Не беше изчезнал, но искахме да бъде напълно автентичен. Първоначално хората ни приемаха добре, но сега вече са и съпричастни".
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Автор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 217 аудио, 94 видео, 328 новини

Всички публикации на автора »

Слушай още