KulturaBg - logo

И ДНЕШНИТЕ ДЕЦА МОГАТ ДА НАПРАВЯТ ИСТИНСКО ПЛАШИЛО, ПОВЯРВАЙТЕ

Иво Рейчев и Сейхан Селимов правят плашило. Момчетата видимо се забавляват, но от играта им се ражда нещо наистина полезно, което би свършило работа за всяка селска градина. Коя ли птичка би посмяла да кацне на черешата, ако плашилото на Иво и Сейхан я пази?

Иво знае какво представлява плашилото не от книжките с картинки или от интернет. Научил го е от „първа ръка” – от дядо си и баба си, които живеят в пернишко село. Техните градини с домати и краставици са пазени от подобни плашила.
Никол и Цветомира също правят плашило. Че не им е скучно си личи от пръв поглед. Те са предпочели са сътворят прекалено „ококорени” очи, защото тяхното плашило ще плаши крадци – независимо дали става въпрос за птици или за хора. Никол, за разлика от Иво, е научила какво е плашило от интернет.

Плашилка е хубавица. Съшита е от това-онова, не е страшна, дори има нещо смешно в нея. Например кафявата пола от отдавна отминала модна линия. Палтенцето, в което са я напъхали четирите й авторки , едва ли някоя истинска жена би се осмелила да наметне. Но като цяло Плашилка излъчва чар.

Инициативата, в която децата се включиха е Детска работилница "Майсторете ръчички" за изработване на плашила в ЕТЪР - Етнографски музей на открито, Габрово

В ЕМО „Етър” вече започна церемонията по награждаването на победителите от Детския конкурс за изработване на плашила.
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Автор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 217 аудио, 94 видео, 328 новини

Всички публикации на автора »

Слушай още