KulturaBg - logo

Как шарлатанин лекува глупак показва картина от колекцията Европейска живопис на Божидар Данев

В галерия Уни Арт на Нов български университет може да се види изложбата „Тръпката и радостта от споделянето – моменти с колекцията Европейска живопис на Божидар Данев“. Чрез тази изложба се отбелязват 10 години от създаването на галерията, разказва кураторът Тодор Петев.

Чуйте аудио запис от интервюто с него, за да разберете как се лекува глупостта в Нидерландия преди векове и как това – странно от днешна гледна точка явление, е отразено в изложбата.

„Изваждане на камъка на лудостта или Лечение на глупостта“

Тази изложба е покана за разговор. Тя представя колекцията, съставена от Божидар Данев за период от повече от две десетилетия и е свидетелство за неговия усет, търсения и прозрения. Някои от представените произведения са създадени по поръчка на купувачи, докато повечето от тях са предназначени за процъфтяващия пазар на изкуство, свидетелствайки за вкусове, идеи и преживявания на хора предимно от региона на Ниските земи през XVII-XVIII век. Това е един поглед от Юго-Изток на Север, споделен с публиката в Галeрията на Нов Български Университет. Изложбата е подредена в четири теми: портрети, библейски истории, алегории и поговорки, жанрови сцени и пейзажи. Тя се опитва да скъси дистанцията с нашето време и за това разчита на зрителя – колко време бихте си дали да се впуснете в тези образни светове и присъствия, какви въпроси бихте отправили към тях, какви връзки бихте открили със свои минали преживявания и как бихте възпламенили въображението си, докато гледате?

Освен етикетите и коментарите, около експонатите са разположени отделни фрази и коментари, които целят да провокират интереса, да насочат вниманието към образа или да предложат допълнителен ключ за интерпретация на произведението.

„Ако си се родил глупак, всяко лечение е безполезно“ – надпис към „Изваждане на камъка на лудостта или Лечение на глупостта“.

„Както старите пеят, така и младите свирят“ “ към картината „Крушата не пада по-далече от дървото“.

Сподели
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Партньор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 265 аудио, 226 видео, 419 новини

Всички публикации на автора »

Слушай още