KulturaBg - logo

24.12.2017г. | 15:50ч.КОЛЕДАРСКАТА ОБИКОЛКА ЗАПОЧНА ОТ ЕМО ЕТЪР

Десетки посетители на Етнографски музей на открито „Етър” посрещнаха на 24 декември първите коледари. Обичаят, характерен за бита на българите до средата на ХХ век, бе представен от голяма група младежи, в която се включиха и участниците в „Училището за коледари”.

Руска Симеонова е майка на Генади – един от отличниците на Училището. Тя с нетърпение очаква да види сина си, като участник във възстановката. Споделя, че е репетирал и в къщи.


„Всичко репетира – и наричанията, и песните, и държанието на коледарите. Той много се интересува от история и иска да участва в едно автентично българско коледуване. На мен също много ми допада, че той поддържа нашите традиции.”

Яна е по-малката сестра на Генади. Струва й се странен в това облекло – с калпак на главата, навои на краката, заметнат с ямурлук. Но очаква с интерес да види какво е научил в „Училище за коледари”.

Семейство Петрови от Варна – две дъщери, майка и баща, очаква коледарите на моста в ЕМО „Етър”. Отседнали са в Трявна за празниците и идват в „Етър”-а, за да видят коледувенето. Знаят, че в коледарските групи се включват ергени и разказват, че това е подобно на друг български обичай – лазаруването, който се прави от неомъжени момичета.

Георги Вълков от осем години живее в Ница. Не сравнява френските обичаи с българските, успява да види красотата навсякъде. Преди години е бил коледар в селото на баща си – Ново Паничарево, което е разположено между Приморско и Бургас.

„Това са едни от най-старите ни християнски традиции. Като малък коледувах, бях ученик. Знам, че се прави на 24 срещу 25 декември. Минава се през всички къщи и се нарича за здраве и берекет през годината.”


Докато посетителите на ЕМО „Етър” бяха в очакване, коледарите направиха последни приготовления в Хлопкарската работилница, където работи един от групата – Симеон Акмаджов.

„Момчета, коя песен сте пели последно? „Стани, стани, нине” ли? Или „Коладе, коладе”?”, пита Илиан Станев -  един от опитните коледари в групата, влизайки в работилницата.

Същинският ритуал провокира любопитните посетители, които заедно с коледарите минаха през работилниците на майсторите, а някои дори се присъединиха към изпълненията на песните.

Коледарската обиколка в ЕМО „Етър” завърши с голямо хоро, на което се хванаха както гостите на музея, така и самите коледари. 


Коледуването в Габрово започна на 24 декември в ЕМО „Етър”. В следващите часове от денонощието коледари ще обикалят къщите на хора от региона, които са привързани към традициите на старите българи.
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Автор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 216 аудио, 80 видео, 325 новини

Всички публикации на автора »

Слушай още