07.08.2017г. | 10:39ч.
ЛЪЧО ДИМОВ - ЕДИН ПРОФЕСИОНАЛЕН „ОТКРИВАТЕЛ НА МАЛКИ ТАЙНИ"

Да превърнеш хобито си в професия е мечта за повечето хора. Някои го постигат, други си остават със стремежа. Някъде по средата на този път е Лъчезар Димов, който практикува професията „Откривател на малки тайни”.
 
Лъчо не е иманяр. Не е и таен агент. Малките тайни, които открива са споделени с много хора. Лъчо не иска да ги запази само за себе си. За да прогледне за някоя от малките тайни на Лъчо, човек трябва да има вътрешна нагласа.
 
„Откривател на малки тайни е повече призвание и по-малко професия”, казва Лъчезар Димов, който смята, че практикуването на такъв тип откривателство е сериозна инвестиция в бъдещето.
 
Професионалната му дейност досега е свързана с туризъм.

 
„Не иманярствам, не съм таен агент, но в прийомите ми има и от двете. Целта е да се получи едно много добро изживяване за туристите, пред които се разкриват малко известни или неизвестни факти и събития. Туристът сам не би узнал за тях. Съвкупността на няколко малки тайни прави едно преживяването голямо. Който разкрива тези малки тайни, е откривател на малки тайни.”
 
Последната малка тайна, която Лъчо открива е интересен господин, който отваря двора си за пешеходни или велосипедни туристи. И там те попадат на…щрауси. Тази тайна се намира на много оживено място, но малко хора знаят за нея.
 
Туристите, пред които Лъчезар Димов е готов да разкрива малките си тайни не са само пешеходци и велосипедисти. Той предлага също така каране на каяци в спокойна вода и твърди, че в Габровско има чудесни възможности да се практикува това преживяване.
 
„Имаме много добри условия за практикуване на полет с парапланер. Тандемен пилот управлява двуместен парапланер, така че не е необходимо човек да има някаква специална подготовка. Провеждаме и друг вид събития, които са с културна или кулинарна насоченост.”
 
Много популярен стана „Тейсти байк тур” – вкусното пътешествие с велосипед, което Лъчезар Димов предлага на туристите. Това е една чудесна комбинация между редица кулинарни преживявания, съчетани с карането на велосипед. Тейсти байк туровете са различни като продължителност и маршрут. Предпочитаната територия, на която се правят, е Природен парк „Българка”.

Tasty Bike Tour & Kayak

 „На ключови места по маршрута имаме предвидени спирки, които играят ролята на места за отдих и подкрепа. Това са кулинарни пунктове. Някои от тях са гостоприемните хижи в Стара планина. Когато спираме, ние тестваме местната храна, природните продукти, ястия по типични местни рецепти. Нарекли сме нашата кауза „Габрово плюс”. Ние сме добри професионалисти и идеалисти, затова търсим баланс между изживяванията. Добре е групите да са от 8 до 12 човека, а досега най-голям интерес има от жители на големите градове – София, Варна, Бургас, Пловдив.”


 Лъчезар Димов харесва възможността да се съчетават големи събития с практикуването на туризъм. Пример в това отношение са честванията на Шипченските събития, чиято кулминация е възстановката на боевете между опълченците и турската войска. Да посетиш Шипка, като станеш част от каузата „Габрово плюс” е нещо наистина запомнящо се.
 
Който има желание да го направи може да се запише на travel.plus@adv.bg или да се свърже с Лъчезар Димов на фейсбук страницата Gabrovo plus.
 
Лятото е време за море, но дори да останете в региона има възможност да станете част от „Усещането за море”. Язовир „Александър Стамболийски” има всички дадености да предложи това преживяване. Става въпрос за еднодневно пътешествие с каяк по това голямо водно съоръжение с красива язовирна стена и природа. Там може да видите корморани, чапли и черни щъркели. „Усещането за море” се предлага всеки четвъртък през август.
 
„Всяко от тези събития се случва повече от веднъж. Освен пешеходни турове, каяци и тридневен велосипеден тур, има обявени активности, които са еднодневни. Те могат да бъдат доста по-разнообразни като степен на трудност и продължителност. Интересен е турът в района на Боженци и село Торбалъжи. Включваме и вкусните спирки, затова сме нарекли тази активност „Вкусни спирки в Габровския Балкан”.

Усещане за Балкан – дати през август и септември

ТИХОМИР ЦЪРОВ
Автор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 196 аудио, 43 видео, 305 новини

Виж всички публикации на автора »

Слушай още

 
Култура ON-AIR се финансира от програма Култура на Община Габрово.
Проектът се реализира от фондация Граждански форум.