KulturaBg - logo

МАЯ МАНОЛОВА СЕ НАТЪКНА НА АБСУРДИ С ДЕЦА, ЗАГУБИЛИ РОДИТЕЛ

Да бъде направена промяна в Наредбата, която регламентира получаването на пенсия от децата на родители, които са починали без да имат осигурителен стаж, този призив към премиера Борисов и министър Калфин отправи националният омбудман Мая Манолова.

Конкретен казус, с който тя се сблъска в Габрово я провокира да заеме тази позиция.
Проблемите идват от Наредба, която е издало социалното министерство в изпълнение на Кодекса за социално осигуряване.

Трагедията на Борислав Петров започва на 25 февруари 2015 г., когато неговата съпруга, студентка във Велико Търново и майка на тримесечно бебе, внезапно умира в ръцете му. Останал сам, бащата подава документи в НОИ за пенсия на малката им дъщеря, но получава отказ. Обяснението е, че майката е била студентка и не се е осигурявала.

„Казаха ми, че няма страшно. Трябвало да кандидатствам към Община Габрово за персонална пенсия. Направих го и от там дори ми казаха да побързам, защото имало закон, който регламентира, че трябва да имам доход до 65 лева на месец".

Борислав Петров, работи като занаятчия и е с регистрирана фирма, което става повод отново да му бъде отказана пенсия. Минималният осигурителен праг на управител на дружество, който в този период е 420 лева, е пречката пред възможността детето на Борислав да получава пенсия.

„Този закон ме принуждава от догодина, когато свършва майчинството, аз да се покрия, да не се регистрирам дори на борсата, за да може една година да нямам доход и така детето ми да може да получава пенсия", коментира Борислав Петров и потвърди, че е решен да го направи. 
Борислав разказа, че се е свързал с жена, която е минала по същия път през 2011 година. Тя го предупредила за друга една опасност.

„Каза ми, че по-страшното идва след това и то е свързано с наследяването на дългове на починали родители от деца. Нейният случай е такъв. Мъжът й починал, минало известно време и на вратата позвънил съдия-изпълнител, който я информирал, че 4-годишната й дъщеря дължи 11 000 лв. Тя ми разказа и за случай от Стара Загора, където родители загинали при катастрофа, а банката, на която те дължали пари, искала да съди детето", разказа Борислав Петров.

Младият мъж посети приемната на омбудсмана Мая Манолова в Габрово. Провокирана от този случай тя призова Борисов и Калфин да направят промяна в законодателството. 

Самотният родител определи този казус като брутален, а закона - като дескриминиращ.

ТИХОМИР ЦЪРОВ
Автор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 217 аудио, 94 видео, 328 новини

Всички публикации на автора »

Слушай още