04.01.2017г. | 14:44ч.
„МОДАТА НА БАБА И ДЯДО" - АТЕЛИЕ ЗА ДЕЦА, ПОДГОТВЕНО ОТ ЕКСПЕРТИ НА РИМ-ГАБРОВО

Интересна, специфична и провокативна е темата, която предстои да бъде представена пред децата от подготвителната група на детска градина „Мики Маус" в Габрово - „Модата на баба и дядо". На 27 януари експерти от Регионалния исторически музей ще покажат на малчуганите как са се обличали хората преди десетилетия.

Изглежда при посещенията се вълнуват не само децата, но и експертите на РИМ-Габрово. Това личи от начина, по който Карина Русчева, експерт в музея, говори за предстоящото събитие.

„Работим с една и съща група, през януари мислим да им предложим тази тема. Смятам, че ще е интересна, ще върне малчуганите по един специфичен начин във времето. Ние ще им представим специална беседа, презентация или филм.

Получените знания се затвърждават с практически занимания. В този случай използваме черно-бели макети от хартия - мъжка и женска кукли, като изрязваме отделните части на носиите. Децата ги оцветяват и намират местата им. Накрая получават по една кукла, която да им напомня какво са научили".


Специално внимание ще се обърне на пафтите, които са изрязани от златист картон. Когато децата пораснат и сами посетят Регионален исторически музей-Габрово ще видят истински носии, по чиито модели са работили в детската градина.

„Хубаво е да се знае, да се помни каква е била модата през вековете. Повечето деца първоначално като чуят думата ателие смятат, че става въпрос за нещо скучно. След това откриват колко забавно се учи по този начин", споделя Карина Русчева.

Носията, в която ще облекат куклите си децата, може да се види в РИМ-Габрово. Ще бъде пропуснато само специфичното сокайно забраждане, тъй като на него ще се обърне специално внимание при друго обучение.

Децата знаят, че са посещавани от музейни работници и ги очакват с нетърпение.

„За нас е важно, отивайки при тях да им предадем основните знания, които са им нужни за един музей. Когато пораснат и дойдат в такава институция получават различни знания - каква е културата при посещение в един музей и други специфични неща.


 

КУЛТУРЕН КАЛЕНДАР на Регионален исторически музей-Габрово за януари 2017 г.

3 януари - Постоянна експозиция „Габрово и габровци" - ул. „Николаевска" № 10.

3 януари - Постоянна експозиция „Градски бит от края на ХІХ в. до 40-те години на ХХ в." - Дечкова къща.

3-31 януари - Ателие за приложна работа „Модата на баба и дядо".

3-31 януари - Игра-пъзел „Открий съкровището" в РИМ - Габрово.

5 януари - Културна ценност за месец януари в РИМ - Габрово - Писма на Васил Рашеев - търговецът-радетел за просвета (110 години от смъртта му).

5 януари - Витрина на РИМ - Габрово в МОЛ Габрово - Васил Рашеев - търговецът-радетел за просвета.
РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ГАБРОВО
Автор: РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ГАБРОВО

Брой публикации: 65 аудио, 8 видео, 118 новини

Виж всички публикации на автора »

Слушай още

 
Култура ON-AIR се финансира от програма Култура на Община Габрово.
Проектът се реализира от фондация Граждански форум.