08.03.2016г. | 17:23ч.
МЪЖЕТЕ ОТ СЕЛО ГРАНИТОВО ЗАБРАНИЛИ НА ЖЕНИТЕ СИ ДА НОСЯТ НАРОДНИ НОСИИ

Изложба в ЕМО „Етър” представя женския творчески гений. Оригинални образци на повече от 100 години са показани в експозицията. 

През 1929 година 58 мъже от елховското село Гранитово се събрали в кръчмата и решили да забранят на жените си да изработват традиционните за този край премени. Съпрузите се ангажирали да закупят на своите половинки градски дрехи. Събранието било официално, за провеждането му е изготвен протокол, под който всичките 58 участници сложили подписите си.
 
За времето си решението било доста крайно, но очевидно в селските среди вече се прокрадвала идеята за промяна в традиционното облекло.
 

Мъжете взели решението по чисто практични подбуди. Жените отделяли по 40 дена, за да приготвят носията си, която се характеризирала с голямо цветово богатство и сложност на изработката. През това време те обръщали по-малко внимание на своите семейства.
 
Историята за мъжкото събрание в кръчмата на село Гранитово разказа Христо Христов, директор на Етнографско-археологическия музей в Елхово, при откриването на изложбата „От Лазаровден до Великден - традиции и иновации от Елховско".

Експозицията може да бъде видяна в Изложбената зала на Етнографски музей на открито „Етър" от 8 март до 8 май. Показани са оригинални лазарски костюми и накити, изработени преди повече от един век, избродирани с много майсторство и любов, богата фантазия и художествен усет.
 
През 50-те години на миналия век, когато е извършена колективизацията на земята в България, окончателно се прекъснала традицията на хората по селата да обличат носия. Най-новият женски костюм, показан в изложбата в ЕМО "Етър" е от този период.

  
"Това е една изложба на женския творчески гений", каза Добринка Костова, главен уредник на музея в Елхово, при откриването на изложбата, която представя периода от края на 19-ти до средата на 20 век.
 
Майсторството, с което е изработена женската носия показвало на бъдещите младоженци и техните семейства доколко може да се разчита на момата в домакинството.

"Затова момите са вплитали копнежите си за любов в своите носии", каза още Добринка Костова.

 
В изложбата, освен женски носии, могат да се видят и снимки, свързани с празниците около Великден.
 
Експонирани са и великденски яйца от 12 различни вида птици - колкото са месеците в годината, 52 модела - колкото са броя на седмиците в годината и изработени по 7 различни начина, колкото е броя на дните в седмицата. 

Слушай още

 
Култура ON-AIR се финансира от програма Култура на Община Габрово.
Проектът се реализира от фондация Граждански форум.