KulturaBg - logo

На гости на млада булка в музей „Етър“

Ако историята с броя на краваите, които булката получава на Тодоровден, ви се струва „бабини деветини“, животът на Тотка Стефанова показва, че сте на грешен път. Истината е, че през 1990 година тя е млада булка и според обичая посреща гости. Краваите, които получава се оказват нечетен брой и няколко месеца по-късно Тотка ражда момче.

Тотка Стефанова е родена в севлиевското село Стоките, от 2000 година живее в Сенник и е един от най-активните членове на местното читалище „Св. Климент Охридски“, което на 7 март пресъздаде обичая „На гости на млада булка“ в РЕМО „Етър“.
„От малка участвам в пресъздаването на обичаи. В село Сенник възобновихме тази традиция и мога да кажа, че малките деца и младежите имат голям интерес към начина на живот на своите баби и прабаби.“


Тотка Стефанова се справя отлично с ролята на свекървата – блага, но строга. Според обичая „На гости на млада булка“ на първата година след минаването под венчило се посрещат гостите, които са канени на сватбата.

Преди Тодоровден младата булка има право да омеси кравай. Свекърът трябва да го хареса и едва тогава го показват пред гостите, които също носят краваи. Ако се окаже, че са нечетен брой – първото й дете ще е момче. Ако са четен – момиче.
„Пак момче ще е“, отсича свекървата Тотка по време на пресъздаването на обичая в музей „Етър“, когато става ясно, че краваите са седем.

След Тородовден младата булка става невеста и вече има право да меси хляба в семейството. На някой днес може да се струва странно, но в миналото това е вид привилегия, промяна в социалния статус.  
Сподели
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Партньор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 264 аудио, 220 видео, 414 новини

Всички публикации на автора »

Слушай още