06.01.2017г. | 15:17ч.
ОСВЕТИХА ПЪРВАТА БЪЛГАРСКА ПАСИВНА СГРАДА - ДГ "СЛЪНЦЕ"

Детска градина "Слънце", единствената в страната обществена пасивна сграда, бе осветена на големия християнски празник Богоявление. Днес екипът на заведението се събра за православния ритуал, а свещеник отправи молитва, обходи помещенията и ги поръси със светена вода.


Децата, които вече бяха по леглата си, видимо се чувстваха добре и се забавляваха. И как да е иначе? Вътре - светли, уютни, комфортни стаи и обичани учителки, а навън - стелещ се на парцали сняг, който те кара да мислиш за пързалката.

"Избрахме Йордановден, за да осветим детската градина. Това е един от най-големите православни празници, на който се прави такъв ритуал, за да има здраве и берекет, както за децата, така и за целия ни персонал", сподели директорът на детска градина "Слънце" Татяна Трикова.


Разликите между новата сграда, която е тип пасивна къща и старата, строена през 60-те години на ХХ век, са осезаеми.

В новата помещенията за децата са разположени на юг, имат подово отопление и помпа, която при нужда осигурява енергия от земята. Детската градина ползва електроенергия, но консумацията е 1/3 от нужната за старата сграда. Вентилационната система осигурява свеж въздух, а прозорците не се отварят, което изолира още по-добре вътрешността.

ТИХОМИР ЦЪРОВ
Автор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 214 аудио, 60 видео, 322 новини

Виж всички публикации на автора »

Слушай още

 
Култура ON-AIR се финансира от програма Култура на Община Габрово.
Проектът се реализира от фондация Граждански форум.