KulturaBg - logo

Откриха пленарната сесия на Международната научноприложна конференция „Регионално развитие, културни коридори и медии“ в Севлиево

 Статията, включително и аудио записът, е на БТА 

В Севлиево бе открита пленарната сесия на Международната научноприложна конференция „Регионално развитие, културни коридори и медии“. Събитието се организира за първи път и е в партньорство между Регионален вестник „Росица“ Севлиево, Технически университет – Габрово и Регионален исторически музей – Габрово. Форумът ще бъде под патронажа на кмета на Габрово Таня Христова, кмета на Севлиево д-р Иван Иванов и областния управител на Област Габрово Мария Башева.

Председател на конференция е проф. д.н. Венелин Терзиев, а приветствени слова бяха изнесени от Кръстю Кръстев, министър на културата на Република България, Даниела Маринова, заместник - областен управител на Област Габрово, Таня Христова, кмет на Община Габрово, д-р Иван Иванов, кмет на Община Севлиево, проф. д-р инж. Илия Железаров, ректор на Технически университет – Габрово, Росен Йосифов, директор на Регионален исторически музей – Габрово, Андрей Новаков – член на Европейски парламент, Илхан Кючук, член на Европейски парламент, Минка Минчева – главен редактор на регионален вестник „Росица“ – Севлиево и Милена Богданова, директор „Човешки ресурси“ – Източна Европа, „Идеал стандарт – Видима“.

„Благодаря на д-р Иван Иванов и Таня Христова, че направиха така, че конференцията да се случи в региона на Габрово“, каза проф. Венелин Терзиев

„Завидни са усилията и трудът на организаторите на тази конференция. Богата културна програма и пленарна сесия са доказателство за професионализма, с който се реализира това събитие. Последните години се тиражира упорито теорията за залеза на местната преса. Във високотехнологичния 21-и век, гласът на регионалните издания трябва бъде редовно надвикван от сайтове и фейсбук групи. Всичко, което печатните  медии правят, се случва в условията трудна пазарна икономика. Всички знаем, че една от най-динамичните епохи е Възраждането, тогава е пикът на създаването на печатни издания. Те представят искрата на промяната“, каза Даниела Маринова.

По думите ѝ трябва да сме достатъчно мъдри, за да опазим и ползваме потенциала на печатните медии. Тя пожела успех на конференцията. 

„Уроците трябва да са добри, изказвам съболезнования на семействата на загиналите в бедствието, заради което днес е ден на национален траур. Смисълът от мисията, която имаме като хора, е да бъдем общност. Призванието ни е да правим всичко около нас по-добро. Надявам се конференцията да покаже, че нашият регион ще оставя нещо за утрешния ден. Ще гради мостове, затова трябва да ги градим, а не да ги рушим. Медиите и словото обичат свободата. Местната власт, представителите на бизнеса, представителите на образователните и научните структури, както и общността, това са четирите стълба, които водят до устойчивост. Смисълът на местната власт е да прави така, че качеството на живот и намирането на смисъл да вървим напред да са част от една общностна стратегия“, каза в стъпителните си слова кметът на Габрово Таня Христова. 

Кметът на Габрово се обърна към кмета на Севлиево д-р Иванов, с думите, че трябва общините да се допълват и партнират. Че трябва да се правят събития, които да водят до синергия и партньорство. Според Христова трябва да има повече надобщински инициативи, които да обединяват и да водят до реализация на нови работни места, на повече добри практики. Тя посочи, че възможностите трябва да достигат най-вярно до всички хора, медиите трябва да бъдат коректив и да бъдат до хората във властта, когато трябва да правят нещо по-добре.

„Конференцията е с много интересна и твърде всеобхватна тема. Времето е малко, но виждайки участниците, съм убеден, че конференцията ще засегне важни теми и ще бъде полезна за всички нас. Един такъв форум може само да ни радва, област Габрово може да има само полза от такива събития. Ще бъде споделен много опит и идеи, които в различна степен можем да използваме. Ще продължим да правим така, че нашите съграждани да продължават да живеят все по-добре. Габрово и Севлиево ще продължават да работят още повече заедно“, каза в приветственото си слово домакинът на конференцията Д-р Иван Иванов, кмет на Севлиево. 

„Искрено се надявам, че участниците във форума, със своите доклади, в предстоящите дискусии, със споделения опит, който са натрупали, ще допринесат за обединяване на усилията, за да постигне в регион Габрово един устойчив икономически растеж. Университетът е онова място, което поставя основите на знанието в посоката на растежа“, каза във встъпителното си слово Доц. Иванка Тодорова, декан на Стопански факултет в ТУ – Габрово.

„Медиите търпят коренна промяна, културата се променя ежедневно. Все още културните институции разчитат на традиционното общуване с публиките. Културата е средство за преодоляване на противоречията. Конференцията ще стимулира културната и научна общност, ще даде възможност за обмен на идеи и опит, ще доведе до ползотворно партньорство. Днешният свят и свободата, която има в дигиталното общество дава възможността да се прокрадват псевдонаучни факти и пропаганда. Пожелавам успех на форума, чийто съорганизатор е и Регионален исторически музей – Габрово“, каза при откриването на сесията Росен Йосифов, директор на Регионален исторически музей – Габрово. 

Главният-редактор на вестник „Росица“ Минка Минчева благодари на гостите на конференцията. Тя посочи, че е сбъднала една от своите мечти и добави,  че през целия си живот е вървяла по пътя на журналистиката – нейната сбъдната мечта. 

„Медиите са тази сфера, която трябва да обедини всички институции, техните идеи и работа. Връзката между медиите, бизнеса и образованието е от изключителна важност. Медиите са тези, които могат да обединяват различните общности. Габровска област е първа по икономическо развитие, но по демографските критерии е в срив. Габрово е на първо място по много критерии, но ги няма медиите, за да го покажат. Случват се много хубави неща, но те трябва да бъдат показвани, за тях трябва да се говори. Чрез този форум исках да събера всички вас, да покажем, че може да се случва доброто, а хората трябва да се чувстват удовлетворени, че работят своята работа. Габровска област е доброто място за живеене“, каза Минка Минчева, главен редактор на вестник „Росица“, съорганизатор на конференцията. 

Милена Богданова, директор „Човешки ресурси“ – Източна Европа на „Идеал Стандарт“ – Видима, каза, че нарича с обръщението „Апостол“ главния редактор на вестник „Росица,“, защото според нея тя успява да обедини в различни инициативи много идеи, организации и институции. По думите на Богданова, успехът на икономиката в Севлиево и на традициите в предприятията в последните почти 100 години се дължат на визионерството. 

„Трябва да зареждаме все повече с ентусиазма, който имаме, когато се стараем да вървим напред. Нашата компания е в основата на първия икономически клъстер. Известен е и нашият принос към средата и регионалната общност, имаме дългогодишна и устойчива практика да споделяме широко нашите постижения и добри практики. Идеята е да бъдем полезни в по-широк кръг от хора. Комуникацията е много важен аспект в нашата работа, важно е да бъдем добре разбрани и добре познати. Отговорността ни е огромна, радвам се, че тази отговорност се разбира и се знае. Вярваме, че сътрудничеството между бизнеса и медиите води до подобряване на средата на живот“, посочи Богданова. 

„Учени и изследователи от различни области на знанието ще представят и интерпретират протичащите трансформационни процеси, свързани с общественото развитие в науката, културата и социума, както и различни теории, учения и доктрини с важна обществено значима стойност и последствия в миналото и днес, като се представят научните трудове и изследвания на автори от различни научни области. Във форума ще участват утвърдени учени и млади изследователи в различни области от пет държави. Пленарните доклади се представят от водещи имена в българката наука и практика“, посочи Минка Минчева. 

Според организаторите международното участие ще стимулира интегрирането на българската научна общност в европейското изследователско и образователно пространство, като осигурява условия и възможност за създаване на нови знания, споделяне на придобит опит, компетенции, обмен на идеи, добри практики, насърчаване на международното научно и образователно сътрудничество на български учени с чуждестранни партньори, в т.ч. включване в международни партньорски мрежи. Интердисциплинарният подход при организирането на конференцията и изборът на партньори съорганизатори засилва връзките на науката с образование, култура, бизнес средата и обществото като цяло, популяризира и легитимира науката като обществено значима и важна част в съвременния свят.

Докладите от конференцията ще се публикуват в сборник, рефериран в НАЦИД, CEEOL, SSRN eLibrary, eLIBRARY.RU и Google scholar, което създава отворен достъп и повишава видимостта на научните разработки. Сборникът с докладите ще бъде издаден от Технически университет – Габрово и Регионален исторически музей – Габрово, допълват организаторите.

„Организирането на международния форум в сътрудничество между три организации създава академична среда за споделяне на знание и наука и е предпоставка за устойчивост и разширяване на контактите на национално и международно ниво“, информира в заключение Минка Минчева.

Пълната програма на събитието може да проследите от тази връзка.

Сподели
РАДОСЛАВ ПЪРВАНОВ
Партньор: РАДОСЛАВ ПЪРВАНОВ

Брой публикации: 3 аудио, 6 видео, 9 новини

Всички публикации на автора »

Слушай още