15.11.2015г. | 21:32ч.
ПОЖАРЪТ КРАЙ ГАБРОВО (СНИМКИ)

Големият горски пожар в района на Габрово е овладян. Остават обаче горящи дървета, които при силен вятър има опасност да го възобновят, съобщи за DarikNews.bg директорът на Държавното горско стопанство в Габрово инж. Тони Тодорова.

Инж. Тодорова каза за Дарик радио, че е направен оглед на цялата местност и към момента огън няма.


"Това, обаче, не означава, че утре, ако има вятър пламъците няма да тръгнат отново", каза Тони Тодорова. Директорът на Държавно горско стопанство Габрово излиза много рано сутринта утре (16 ноември), за да се убеди какво е състоянието на горящата доскоро територия.


 Информацията от деня: 

Пожар обхвана горска площ от около 500 декара в участъка на "Тодорчетата" в посока Паничарка. Местността е силно пресечена и не позволява на противопожарната техника да достигне близо до пламъците.
Пожарът се е възобновил през нощта, тъй като е имало силен вятър, а още в петък в района е гасен огън, чиито обхват е бил значително по-малък.


Пламъците са прехвърлили билото и са тръгнали към населените места Врабци и Люляци.
Това каза за Дарик инж. Тони Тодорова, директор на Държавно горско стопанство Габрово.
Около 15 пожарникари, служители на горски стопанства и горската стража от Северното централно държавно предприятие гасят северните и южните фронтове на пожара.

В района на река Паничарка огънят е спрян, но ако се появи вятър се очаква той да пламне отново.
"Пожарът е низов, гори дебел пласт шума, около 15 см. Оънят засяга и изсъхнали дървета. Гасихме няколко фронта с дължина около 3-4 км. На пет места имаше пожари", заяви още Тони Тодорова.


Пожарникарите гасят местността, където са разположени населените места. В другата част, където се намира зоната на язовира, огънят не застрашава човешки обитания.

"Ако пожарът е действащ, утре рано сутринта гасенето ще продължи. Наклонът на терена не позволява на техниката да достигне до огнищата, затова се гаси с пръскачки и мотики", каза още инж. Тодорова.
Причините за пожара се изясняват
Darikradio.bg
Автор: Darikradio.bg

Брой публикации: 42 аудио, 1 видео, 1 новини

Виж всички публикации на автора »

Слушай още

 
Култура ON-AIR се финансира от програма Култура на Община Габрово.
Проектът се реализира от фондация Граждански форум.