KulturaBg - logo

ПОСЛАНИКЪТ НА ХЪРВАТИЯ СМЯТА, ЧЕ ГАБРОВО Е ЕДИН ПРЕУСПЯВАЩ ГРАД

Посланикът на Хърватия у нас Н. Пр. Лйерка Алайбег за първи път посещава региона на Габрово. Тя, заедно с дипломати на общо 26 държави, пристигна днес и разгледа музея Дом на хумора и сатирата, емблематичната Дечкова къща, Интерактивния музей на индустрията и Боженци. Утре представителите на дипломатическия корпус са в ЕМО „Етър".

„Никога не съм идвала в Габрово, но винаги съм искала да дойда. Посещавала съм Перпериков, едни-два града по Черноморието, ходила съм и по Дунавското крайбрежие", сподели Н. Пр. Лйерка Алайбег пред Дарик.

Послъникът на Хърватия смята, че Габрово е преуспяващ град. Тя призна, че това е истинската причина за нейното желание да го посети.

„Имате много подкрепа от европейските структурни фондове, които сте съумели да усвоите по един впечатляващ начин. Томислав Дончев, бивш кмета на Габрово, който днес е министър наскоро бе на гости в Хърватия и запозна нашата страна с челния опит в полето на усвояването на европейските фондове", коментира Н. Пр. Лйерка Алайбег.

Хърватия е последната присъединяваща се към ЕС държава. Днес станаха ясни резултатите от реферндума във Великобритания, според които тя излиза от ЕС. Посланик Алайбег няма притеснения да коментира този преди всичко политически въпрос.
„Трудно е да се говори за напускането на Великобритания, тъй като днес е първия ден на тъй наречения Брекзит. Страната продължава да е член на ЕС и тя ще бъде с нас още дълго време, както е разпоредено от Лисабонския договор. Съвсем не ни е лесно и съвсем не сме доволни, че тя напуска. Европейският проект е нещо много положително и ще продължи да се развива, въпреки препятствията, които понастоящем преодолява. Той е във всички наши интереси и макара да се променя, според нуждите на своите страни-членки, следва да просъществува".

Посланикът на Хърватия е съгласна с разбирането, че идеите на учредителите на ЕС продължават да се развиват, чрез присъединяването на държави като България и Полша, които са в преход.

Дипломатическият корпус, който пристигна в Габрово включва представители от 26 държави. В началото на своята визита те се срещнаха с кмета Таня Христова и областния управител Николай Сираков в зала „Възраждане". Пред тях бе показан „Пътуване с усмивка", филм представящ най-атрактивните места от общината.
Посланикът на Беларус връчи поздравителен адрес от страна на кметът на град Могильов, който от дълги години е побратимен с Габрово.

В музея Дом на хумора и сатирата посланиците са разгледали изложбите, а специално за тях е показана експозиция, съдържаща творби на автори от страните, представени от дипломатите.

В Дечковата къща посланиците бяха запознати с историята на този много характерен за Габрово музеен обект и рисуваха върху коприна. Екипът на Регионалния исторически музей ги посрещна с характерното за края на 19 и началото на 20 век облекло.

Директорът на Регионалния исторически музей Красимира Чолакова приветства гостите, които бяха придружавани от Таня Христова, кмет на Габрово, николай Сираков, областен управител и заместник-кметовете Нела Рачевиц и Климент Кунев.
Карина Русчева от екипа на Регионален исторически музей – Габрово разказа пред посланиците историята на Дечковата къща.
По-късно дипломатите разгледаха Боженци, а утре ще бъдат в ЕМО „Етър".
Darikradio.bg
Автор: Darikradio.bg

Брой публикации: 42 аудио, 1 видео, 1 новини

Всички публикации на автора »

Слушай още