03.10.2016г. | 13:38ч.
ПРЕЗИДЕНТЪТ: „НЕ МЕЧЪТ Е ВАШИЯ ИНСТРУМЕНТ, А ОТВОРЕНАТА ВРАТА"

„Нито една държава поотделно не може да се справи, не може да бъде изолиран остров. Тръгнат ли народите, е като земетресението – минават през границите. И европейците трябва да си дават сметка за това”, каза президентът Росен Плевнелиев по време на инициативата „Граждански Диалог”, посветена на бъдещето на Европа. Събитието се провежда в Габрово в сътрудничество с Европейския Комитет на регионите и Представителството на Европейската комисия в България.

Росен Плевнелиев отправи благодарност към Румяна Бъчварова за предприетите досега действия, свързани с кризата с бежанците.

„България стои много добре, използвам случая да благодаря на вицепремиера. Защото България беше единствената, която спазваше правилата на Шенген, единствената, която спазваше правилата на Дъблин, единствената , която регистрираше всички емигранти. България беше единствената, която не транспортираше бежанци от една полуотворена до друга полузатворена граница, от една полуотворена до друга полузатворена гара. Нагледахме се на това през 2015 г. България назначи преводачи, назначи специалисти.

Модернизира собствените си възможности и инвестира стотици милиони левове. Да, сега ще получим една част от това обратно. Ето ви европейската солидарност. Но кой водеше? България! Кой взе решението да действа отговорно? Българското правителство. Аз наистина им благодаря за това. Може би най-известният философ в Азия е поетът от ХІІ век Низами Ганджави. Той учи лидерите от онова време, още тогава казва следното нещо: „Не мечът е Вашия инструмент, а отворената врата”.

Президентската институция следи 11 кризи, стана ясно от думите на Росен Плевнелиев.

„Когато е трудно и когато е тежко трябва да говорим. Европа няма как да бъде остров на стабилност в световния океан на нестабилност днес. Броят на кризите е рекорден. Но тук, в Габрово, гражданите казаха, че бъдещето е в облазованието. Да, така е. Днес бъдещето на България не се решава на бойното поле, а в училищните стаи. Днес бъдещето на България не зависи от това кои са нашите опоненти и с кого ще водим хибридни, пропагандни и всякакви други войни. Бъдещето на Европа зависи от това кои сме и какво искаме ние. Доколко сме амбициозни да променим бъдещето, а не само да го следавме”.

Плевнелиев цитира реч на Барак Обама, с когото се е срещал три пъти в рамките на последните седмици, в която американският президент казва, че се гордее със създадените 15 милиона работни места в САЩ. Голяма част от тях са в индустрии на бъдещето. Темата за индустриите в бъдещето имат своето място в България, смята Плевнелиев.

„Информационни и комуникационни технологии, производство на храни, всичко свързано с човешкото здраве. Ако искаме индустриите на бъдещето да се случат в България, трябва добро образование. Ако искаме да има инвестиции, трябва адекватно образование. Ако искаме да намалим безработицата, това е свръзано с качеството на човешкия материал”.

Плевнелиев е категоричен, че всяка една от инвестициите на бъдещето трябва да има своята екоститема в България. Президентът обясни, че под екостистема разбира общите действия на бизнес, НПО, институции, правителство и населени места.

В инициативата „Граждански Диалог”, която се провежда в Габрово, участие вземат Томислав Дончев, заместник министър-председател по европейските фондове и икономическата политика, Марку Маркула, президент на Европейския Комитет на регионите, Ева Паунова и Андрей Новаков, членове на европейския парламент, Огнян Златев, ръководител на Представителството на Европейската комисия в България.
Darikradio.bg
Автор: Darikradio.bg

Брой публикации: 42 аудио, 1 видео, 1 новини

Виж всички публикации на автора »

Слушай още

 
Култура ON-AIR се финансира от програма Култура на Община Габрово.
Проектът се реализира от фондация Граждански форум.