KulturaBg - logo

ПРЕЗИДЕНТЪТ ОБЯВИ, ЧЕ Е ПРАВЕН ОПИТ ЗА ПРЕНАПИСВАНЕ НА ИСТОРИЯТА В УСЛУГА НА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ШАРЛАТАНИ

Днес отбелязваме 141 години от Шипченската епопея. В словото си на историческия връх  президентът Румен Радев заяви, че през последните десетилетия е сторено немалко да се пренапише българската история в услуга на политическите шарлатани от ново време.
 
Държавният глава акцентира върху патриотизма, към който народите днес се обръщат, заради заплахата от загуба на идентичност и не пропусна за отбележи, че предизвикателствата лесно могат да подхранят агресивен национализъм и ксенофобия.
 
Държавният глава се обърна към българите, дошли на Шипка, които по думите му преподават урок по история на цяла България.
 
Сред официалните лица на Шипка днес бяха Емил Христов, зма.-предсадетал на Парламента, Атанас Запрянов, зам.-министър на отбраната, представители на институции и полици.
 

„Уважаеми г-н зам.-председател на Народното събрание,
Уважаеми народни представители и представители на политическите партии,
Уважаеми областни управители, кметове и общински съветници,
Ваши превъзходителства,
Уважаеми генерали, офицери, сержанти и войници,
Скъпи сънародници,
Вече 141 години българите гледаме към този връх с преклонение. Никой не ще го рече по-добре от Вазов. Див, чутовен връх, където шепа български и руски храбреци оставиха костите си, за да възкръстне България.
 
И днес хиляди сънародници от четирите краища на Родината отново сте тук , за да си припомним как от кървавия мъх разцъфтя най-светлия национален идеал.
 
На Шипка всички вие преподавате урок по история на цяла България. В последните десетилетия беше сторено немалко, за д асе изтрие и пренапише тази история в услуга на политическите шарлатани от ново време. Но, както преди няколко месеца в мартенския сняг, тук отново сте хиляди. И както Вазов казва – с вашето присъствие на този легендарен връх вие строшавате на клеветата зъбът.
 
И това не епразен патос. Защото залогът за нашата почит към истината и историята, уважаеми дами и господа, е нашето достойнство.
 
През годините патриотизмът беше отричан, но днес народите отново се обръщат към себе си, изправени пред заплахата от историческата амнезия и загуба на идентичност. Това е критичен и рискован исторически момент. Защото предизвикателствата на днешния ден лесно могат да подхранят агресивния национализъм и ксенофобията.
 
В такъв момент за нас – българите, е важно да черпим вдъхновение от просветения патриотизъм на нашите възрожденци – отворен към света, но уверен в своята сила и достойнство. Той ще пребъде, благодарение на вас – опълченците на историческата памет, които сте тук отново.
 
Към всеки от вас – носителите на нашата историческа памет, е моята искрена, човешка признателност.
 
Вечна памет за героите на Шипка!
Да Живее България!”
Сподели
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Партньор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 263 аудио, 218 видео, 414 новини

Всички публикации на автора »

Слушай още