KulturaBg - logo

ПРОФ. МАРЧЕВА ДАДЕ ВИСОКА ОЦЕНКА НА КОНФЕРЕНЦИЯТА, ПОСВЕТЕНА НА ИНДУСТРИЯТА И ЗАНАЯТИТЕ

Проф. д-р Илияна Марчева даде висока оценка на националната научна конференция „Развитието на занаятите и индустрията в България през ХІХ-ХХІ в. и приносът на Габрово”, чиито научен ръководител е.
 
Форумът, чиито организатори са Община Габрово, Институтът за исторически изследвания – БАН (ИИстИ-БАН), Регионален исторически музей – Габрово и ЕМО „Етър“, се проведе на 26 и 27 април.

40 ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА НАУЧНАТА ОБЩНОСТ УЧАСТВАТ В КОНФЕРЕНЦИЯ В РИМ-ГАБРОВО
 
„Много съм впечатлена от докладите, които са на високо ниво и представят интересни аспекти, зависещи от собствената гледна точка на авторите. Идеите, които бяха представени са впечатляващи и съм уверена, че ще се оформи една периодична среща, посветена, най-общо казано, на индустриалното развитие на България и ролята на отделните региони в този процес”, коментира проф. Марчева, която макар да е специалист по стопанска история на ХХ век признава, че е привлечена от занаятите.
 
Включването на темата за занаятите е по желание на екипа на Регионален исторически музей-Габрово и има връзка с присъединяването на Габрово към Мрежата от творчески градове на ЮНЕСКО. Именно развитието на занаятчийството дава повод за този успех.
 
„Занаятите се оказаха изключително важни. Гръбнакът на българската нация. Това, което днес наричаме средна класа, са именно занаятчиите. Цялата тема за занаятите се оказа златна мина.”
 
Проф. Марчева коментира, че има голяма опасност да се появи „бяло петно” в историята. Според нея е необходимо е да се изследва приватизацията, реализирана в България. Тя припомни, че по време на конференцията в РИМ-Габрово стана въпрос за проблемите с възстановяването на фактите около прехода у нас.

В РИМ-ГАБРОВО ПРОДЪЛЖАВА НАЦИОНАЛНАТА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ
 
„Призовавам местните историци да изследват не само как са се разрушили предприятията, но и какво е възникнало на тяхно място. Новите системи би трябвало да предизвикат интереса ни, въпреки че колегията много се пази от най-новите събития. Всичко става история още на другия ден от възникването си. Знам за отрицателното отношение към описването на съвременната история, но следващите поколения няма да могат да го възстановят, ако поне не го опишем.”
 
Проф. Илияна Марчева оцени високо значението на изследователите от регионалните музеи, които могат на място да изследват процесите и да описват тяхното обществено значение.
 
В националната научна конференция „Развитието на занаятите и индустрията в България през ХІХ-ХХІ в. и приносът на Габрово”, която се проведе в Регионален исторически музей-Габрово взеха участие 40 представители на научната общност от цялата страна.
РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ГАБРОВО
Автор: РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ГАБРОВО

Брой публикации: 65 аудио, 9 видео, 129 новини

Всички публикации на автора »

Слушай още