KulturaBg - logo

ПЪРВИ УЧЕБЕН ДЕН В УЧИЛИЩЕ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ"

Допреди няколко месеца около сградата на това училище, разположено на едно от хубавите места в Габрово имаше емоции. Решението да бъде закрито „Цанко Дюстабанов” бе мотивирано от местната власт с опасността тук да се създаде среда за обучение основно на деца от ромското малцинство. Този процес премина през политически сблъсъци в местния парламент, подписка срещу закриването. На първия учебен ден в сградата на бившето училище „Цанко Дстюбанов” вече учат децата от единственото начално училище в Габрово – „Васил Левски”. Учебната година започва с въвеждането на иновативни форми на обучение. Когато човек разгледа класните стаи, може да види определени недостатъци, но няма как да не се почувства в 21 век.
 
Станка Хачерян е с внучката си Михаела в първия й учебен ден. В двора на Начално училище „Васил Левски”, преместено вече в сградата на бившето училище „Цанко Дюстабанов”, Станка, Михаела и дядо й Михаил очакват родителите на детето. Михаила знае, че ще учи при г-н Радев. Разбира го вчера, след като майка й посещава родителска среща. Бабата не е влизала в училещето, но очакванията й са големи. Като всяка баба се вълнува за храната. Знае, че ще има столово хранене, но на първо време децата ще носят храната си и ще има специлна стая за хранене.
 
Жена Димова дълги години живее в чужбина. От САЩ идва в Габрово. Съпругът и оглавява представителство на немска фирма и това причината семейството да се премести тук. Признава, че въведените иновативни форми на обучение в начално училище „Васил Левски” са я провокирали да направи своя избор. Дъщеря й Тереза е в четвърти клас и вече знае три езика – български, английски и немски. Деветгодишното момиченце е на път да стане полиглот, защото започва да учи и испански. В семейството й се говорят пет езика.
 
Божидар, синът на Донка Тотанова издига знамето на училището. За първи път прави това и е развълнуван, както и майка му, разбира се.
 
Някои от родителите изразиха притеснение от промяната. Най-вече заради недовършения ремонт. Антоанета Стойкова обикаля класните стаи и определено е развълнувана не особено позитивно. Заявява, че предпочита поне през първия учебен срок да се учи в старата сграда, докато приключат ремонтите тук. Вглежда се внимателно в тоалетните, в уредите за физическа подготовка, в чиновите, някои от които стари.
 
Директорът на НУ „Васил Левски” Валентина Венкова видимо е доволна от новите условия, при които ще учат децата от тази учебна година.
 
„На добър час на всички ученици от Габрово и в частност на учениците от „Васил Левски”. От днес ще учат в нова сграда, нови класни стаи и иновативни елементи на обучение”, казва директорът, докато посреща родители и ученици. 
Сподели
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Автор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 223 аудио, 142 видео, 346 новини

Всички публикации на автора »

Слушай още