KulturaBg - logo

Разберете кои са най-малките творци в симпозиума за лендарт и кинетично изкуство Кевис

Най-малките участници в Седмия международния симпозиум за лендарт и кинетично изкуство Кевис са Марина и Никола Кулелиеви. Братът е на 13, а сестрата на 11 години. Децата за първи път имат свои инсталации, които могат да бъдат разгледани в музей „Етър“, заедно с творбите на останалите участници.

Марина и Никола получават Уверително за участието си в Седмия международен симпозиум за лендарт и кинетично изкуство Кевис.

Марина създава пътека от гъби. Гъбите прави от малки части дърво, върху които рисува. Избира сравнително дискретно място за своята инсталация, което може и да не забележиш, ако не се вгледаш. Това вероятно отговаря на вътрешното усещане на Марина, която има свой детски свят и не го натрапва на околните. Дори не смята за важно да разказва за първата си инсталация в Кевис. Но пътеката с красивите нарисувани гъби много точно отразява темата на тазгодишното издание на симпозиума – Нов път. Новият път, по който Марина ни предлага да вървим, води към реката, където всичко тече и се променя.

 

Творбата на Марина.

Водни руини е името на творбата на Никола. Уж са руини, а сякаш весело намигат отвисоко на посетителите в музей „Етър“. Ако човек се вгледа в руините на Никола, няма как да не види много оптимизъм. Творчество от този тип не се обяснява, а провокира. Как да не се сетиш, докато наблюдаваш Водни руини, за винаги възраждащата се от пепелта птица феникс?

Творбата на Никола.

Марина и Никола има какво да научат от по-големите участници в седмото издание на Кевис. Обратното също е валидно. И това преливане на творчески усещания към света води до създаването на изкуство, към което няма как да останеш безучастен. Можеш да го превъзнасяш или отричаш, но с безразличие няма как да го отминеш.  

Международният симпозиум за лендарт и кинетично изкуство Кевис е съвместна инициатива на музей „Етър“ и Център за неформално образование и културна дейност АЛОС.

Сподели
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Партньор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 267 аудио, 228 видео, 421 новини

Всички публикации на автора »

Слушай още