KulturaBg - logo

РОДИТЕЛИ ОПОЗНАВАТ ЖИВОТА НА ДЕЦАТА СИ В ДГ „ДЪГА", БЛАГОДАРЕНИЕ НА НОВИТЕ ТЕХНОЛОГИИ

 Да създадеш вътрешна медия, която да информира родителите какво са правили техните деца през деня – една нетрадиционна идея, която един ден хрумва на директора на ДГ „Дъга” в Габрово Красимира Колева и тя я реализира.

Монитор, свързан с лаптоп, на който учителите качват видео, снимки и текст. В отделните дни от седмицата се разпространява информация за различна група от детската градина, разказва Красимира Колева. 
 
„За един родител много трудно да навлезе в света на децата тук, а всъщност по този начин всеки един би могъл да го направи. Затова така сме го обявили, че отразява пулса на живота в детската градина.
 
Новите технологии отдавна са навлезли в живота на ДГ „Дъга”. В групите има компютри и интернет, окабеляването на сградата и свързването на техниката е дело на доброволци от световна компания, с които Красимира Колева се свързва
 
„Аз се свързах с тях преди около три години. Те работят предимно с училища, на нас ни се наложи да изчакаме една година. Обясних от какво имаме нужда, те казаха какво могат да направят със своя доброволчески труд.”
 
В групите на детската градина има компютри, а идеята е децата от подготвителната група да започнат да се обучават чрез тях.
 
„Единственото, което не трябва да забравяме е, че всичко е с възпитателна цел. Децата да знаят, че компютъра може да им бъде полезен”, коментира Красимира Колева.  
 
Обучението на децата става по един много лек за тях начин, като ги подготвя по-добре за съвременния живот. 
 
„Например по математика изучаването на едно число става по един много по-лесен, близък за тях и гъвкав начин”, дава пример директорът
 
Марияна Вачева е детска учителка и смята, че родителите са доволни от идеята за вътрешна медия, която да ги информира как се обучават и забавляват децата.
 
„Чрез вътрешната медия родителите имат представа какво правят децата им през деня. Качваме материали от тържества, от различни други мероприятия.”
 
За да се подобри връзката между родителите и детската градина Красимира Колева е решила да въведе възможност майките, татковците, бабите и дядовците да могат да се свържат по скайп и да гледат в реално време какво се случва в групата, където те са поверили своето дете. Марияна Вачева няма притеснения от тази иновация.
 
От идеята за родители гледащи децата си в групата по скайп е доволна и учителката Ивелина Калонкина.
 
„Това е много добра идея, защото родителите ще добият представа какво правят децата им по време на една ситуация”.

Слушай още