KulturaBg - logo

СВЕТИ ПЕТЪР ПОКАЗАЛ НА ЖЪТВАРИТЕ КАК СЕ ГОТВИ ЯСТИЕТО БЯЛ МЪЖ

19-годишният Петър от Габрово опита за първи път през живота си ястието „Бял мъж”. В миналото то било приготвяно през този период от годината, когато започвала жътвата. Петър яде „Бял мъж”, сготвен на Петровден от баба Райна в Етнографския музей на открито „Етър”. Старите хора и днес разказват легендата как Св. Петър се явил на жътварите и те се смутили, че няма с какво да го гостят.

Баба Райна разказа на посетителите в музея, че жътварите отворили торбите, за да извадят от там поне малко сирене, но се оказало, че то се е стопило от високите температури. Тогава Св. Петър стрил жито и го смесил със сиренето, сложил малко масло и приготвил първия „Бял мъж”.


Традиционното петровденско ястие може да се яде като основно, но също така и като десерт, ако към него се добави сладко или мед. На Петровден не само Петър опита за първи път „Бял мъж”. Една немалка част от посетителите в ЕМО „Етър”, независимо от възрастта си споделяха, че досега само са чували за това традиционно в миналото българско ястие.
Повечето го харесаха, на други се стори странно. Всеки, обаче, оцени липсата на оцветители, стабилизатори и други, наложени в съвременния живот „добавки”.

Снимки от възстановката може да разгледате тук.
 
Сподели

Слушай още