KulturaBg - logo

СВОБОДАТА В ИЗЛОЖБАТА НА НАДЕЖДА ЛАЗАРОВА

За Надежда Лазарова плетенето на една кука не е занаят. Но й дава възможност да изрази отношението си към едно събитие. Признава, че трябва да бъде вдъхновена, за да създаде творба.

Изложбата „Габрово и Свободата“ бе открита снощи в Дечкова къща, където ще остане до 11 октомври. Вдъхновена от 140-та годишнина от Освобождението, тя съдържа снимки на изявени личности по време на Шипченските боеве, с оригинални плетени рамки;  типичните за авторката плетени цветя от памук и ламе; няколко големи, изплетени от нея на една кука произведения.

„Изложбата, посветена на 140 години от Освобождението е провокирана от възторга ми от габровци по време на събитията, разиграли се близо до града ни. Показвам три големи картини – Посрещането на руските освободители на Конашкия мост, Паметникът на Шипка и Църквата „Свето Благовещение“, който вече не съществува и където е устроена една от болниците за руските офицери.“

Надежда Лазарова използва гравюра на Феликс Каниц, рисунка на арх. Ямантиев  и стара фотография, за да изплете трите картини.
Руско-турската война завладява Надежда Лазарова отдавна. Поканена е на краеведска конференция от Граждански комитет „Памет габровска“ да изнесе доклад за участието на габровци в Освобождението. Още преди това проучва как жители от кметовския край се включват в борбите за българска свобода. Издава и книги, посветени на темата.

Преди 5 години отива на разходка до Шипка, където за първи път разбира, че паметникът е изграден на връх „Св. Никола“, а връх „Шипка“ е близо до него, в северната част.

„Темата за Възраждането и Освобождението е важна за нас, тъй като Габрово е значим център от този период“, разказва Надежда Лазарова, която има своето достойно участие в съвременния обществен живот на региона.  
Сподели
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Автор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 242 аудио, 182 видео, 383 новини

Всички публикации на автора »

Слушай още