KulturaBg - logo

СТАРИ ГРАДСКИ ПЕСНИ И ИЗЛОЖБА ПРЕДСТАВЯТ МУЗИКАЛНАТА ИСТОРИЯ НА ГАБРОВО

Екипът на Регионален исторически музей – Габрово за седма поредна година организира Музикален празник „С песен на сърцето“, който започва на 25 юни от 10:00 часа пред Дечковата къща. Неговата цел е да популяризира старата градска песен и да даде поле за изява на различни самодейни вокални групи и състави от цялата страна.

„С песен на сърце” няма конкурсен характер, но има принос към запазване на спомена за градските традиции от миналото и напомня за един забравен музикален жанр – старата градска песен.

За първи път празникът е проведен на 27 юни 2009 год. пред емблематичната Дечкова къща. От тогава насам се провежда всяка година, в последната събота на месец юни или както казват групите – „точно преди всеки състав да излезе в заслужена почивка за лятото“.

Традиция е празникът на старата градска песен да се провежда пред къщата, представяща градският бит и облекло от края на XIX и началото на XX век. В Седмото издание на празника, което ще се проведе на 25 юни (събота) от 10:00 часа на площада пред Дечкова къща, ще вземат участие 19 вокални групи, от Варна; Силистра; с. Крушари, Добрич; Плевен; Казанлък; Дряново: Севлиево; Царева Ливада и състави от габровско.

Тази година по случай празника и неговото популяризиране Регионален исторически музей – Габрово организира изложба, в която е представена историята на музикалния живот в град Габрово.

Публиката може да види предмети; афиши; партитури; различни документи; устави на музикални организации.
Афиши и снимки; свързани с първия оркестър – „Джаз Керков“ и с музикалните дружества „Емануил Манолов“; „Бетовен“.

Изложбата разказва за личности и събития от музикалния живот в Габрово. Снимки на оркестъра при Априловска гимназия през различни години, както и оркестрите към други училища в града; снимка на основателите на детска музикална китка „Веселинка“ - първия детски състав след Освобождението.

Може да се види и Протокол № 1 от 20. II. 1905 г. от заседание, на което е взето решение за основаване на музикалното дружество „Емануил Манолов“.
Сподели
РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ГАБРОВО
Партньор: РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ГАБРОВО

Брой публикации: 65 аудио, 9 видео, 129 новини

Всички публикации на автора »

Слушай още