16.12.2015г. | 15:35ч.
СЪДИИ И АДВОКАТИ ПРОТЕСТИРАТ СЪС "ЗНАК НА СПРАВЕДЛИВОСТТА" ВЪРХУ ТОГИТЕ СИ

Съдии от съдилищата в област Габрово водят заседанията си, поставили върху своите тоги знака на справедливостта. Така те изразяват протеста си срещу промените в Конституцията, приети в Парламента. Инициативата е подкрепена от адвокатската колегия в региона.

Днес в Съдебната палата в Габрово бе Ден на отворените врати, по време на който част от съдийската колегия се обяви за реална реформа в системата. Съдиите отбелязаха, че има техни колеги, които не присъстват защото се страхуват лицата им да бъдат показани, а позициите им да бъдат обявени публично.

Политическите протекции в съдебната система не са явни. Те не могат да бъдат доказани. Така съдията от Окръжен съд Габрово Благовеста Костова отговори на въпроса на Дарик радио, дали властта е влияла върху изхода на дела и дали в съдийската колегия в региона има кадри, поставени с политическа протекция.

"Дори да имаме съмнения, дори помежду си да говорим, не би било сериозно да застанем пред вас и да предполагаме", аргументира се Костова.

"Напоследък има много скандали, свързани със съдебната система. Дайте си сметка кой ги назначава тези хора. Преодоляването на недоверието минава през съдебната реформа", допълни Емилия Дишева от Районен съд Дряново.

"След като миналата седмица бе гласувано на второ четене изменението на Конституцията, а днес и на трето, ние считаме, че гласуваните от народните представители изменения не гарантират независимостта на съда. По тази причина ние изразяваме нашата съпричастност към Управителния съвет на Съюза на съдиите да заявим пред всички вас, че не само вие като част от обществото, а ние също желаем реална реформа", каза Благовеста Костова.

80% от съдиите в Габровския окръжен съд, 100% от съдиите в Севлиевския районен съд и по 50% от съдиите в районните съдилища на Габрово и Дряново подкрепят искането за по-голяма независимост на Съда от политическите фактори.

Павел Неделчев, председател на Районния съд в Севлиево, разкритикува българската Конституция, приета през 1991 година.

"В нашата Конституция имаме един смесен състав на Висшия съдебен съвет, какъвто не е познат в нито една друга европейска демокрация. Така стигаме до тази година, когато бяха предложени поредните изменения в частта за съдебната власт. Ако към момента има пет-шест изменения в Конституцията, то само едно от тях не касае съдебната власт".

Той припомни, че при първо четене на промените е било предвидено квотата на съдиите да се състои от тринадесет члена - шестима избрани от квотата на съдиите, петима от парламента и двамата председатели на върховните съдилища.

"Виждате, че донякъде се постига компромис. На второ четене, обаче квотата на съдиите беше увеличена с един човек, който се избира от квотата на парламента. Така съдиите и парламента вече избират по шестима от членовете, а останалите двама са председателите на върховните съдилища".

Неделчев припомни, че последните двама членове се избират от ВСС и се утвърждават с Указ на президента. Според Павел Неделчев не може се разчита само на морала на хората вътре в системата, а самата система трябва да има механизми, с които да се изчиства. От тази гледна точка разпределението на квотите е важно, за да се гарантира независимост на съдебната система.

Членовете на ВСС решават кой юрист да стане магистрат, кой и кога да израсне кариерно. Затова искаме съдиите да бъдат избирани от съдии", бяха категорични представители на колегията.
Darikradio.bg
Автор: Darikradio.bg

Брой публикации: 42 аудио, 1 видео, 1 новини

Виж всички публикации на автора »

Слушай още

 
Култура ON-AIR се финансира от програма Култура на Община Габрово.
Проектът се реализира от фондация Граждански форум.