07.03.2016г. | 17:05ч.
СЪКРОВЕНИ КОПНЕЖИ ЗА ЛЮБОВ И ЩАСТИЕ СА ИЗБРОДИРАНИ ВЪРХУ ДРЕХИТЕ НА ЛАЗАРКИТЕ

Лазарките от долината на река Тунджа бродирали своите съкровени копнежи за любов върху дрехите си, разказва Благовеста Божинова от екипа на ЕМО "Етър".  

Изложбата „От Лазаровден до Великден – традиции и иновации от Елховско” представя българската обредност на населението в долината на Тунджа, между Странджа и Сакар.

Експозицията може да бъде видяна в Етнографски музей на открито „Етър” от 8 март до 8 май.
От богатия фонд на Етнографско-археологически музей - Елхово са показани оригинални лазарски костюми и накити, изработени преди повече от един век, избродирани с много майсторство и любов, богата фантазия и художествен усет.

Всяка лазарка сама е везала костюма си, за да бъде харесана и избрана. Приготвяла е три ката нова премяна за Великден. Върху газите, полите, кърпите и  престилката си лазарката бродирала съкровените си копнежи за любов и щастие. Изобразявани са цветя, животни, човешки и геометрични фигури, в ярки и пъстри цветове с преливащи се нюанси, които „галят окото“.
 
В изложбата са експонирани обредни хлябове, великденски яйца и са показани всички съпътстващи обреди, действия и практики в седмицата между Лазаровден и Великден  – лазаруване, отговяване на Бояницата поднасяне на обредни хлябове-кукли, носене на краваи на кумата,  боядисване на яйца.

Всички съкровени копнежи, които лазарките са бродирали върху костюмите си, но не с игла и конец, а с цветен восък и гравьор етнографът  Добринка Костова, главен уредник в Етнографско-археологически музей – Елхово е претворила върху великденски яйца.

В изложбата са експонирани великденски яйца от 12 различни вида птици - колкото са месеците в годината, 52 модела - колкото са броя на седмиците в годината и изработени по 7 различни начина, колкото е броя на дните в седмицата. Върху яйцата по традиционен начин с восъчна писалка (използвана във Велинградско и в Ихтиманско), с релефен восък, варак, гравиране и изрязване е представено многообразието на жизнерадостните мотиви от шевиците и гайтаните на момите – лазарки. Голяма част от яйцата са копия на лазарски поли, престилки и кърпи. Изработени са само с естествени материали. 

Слушай още

 
Култура ON-AIR се финансира от програма Култура на Община Габрово.
Проектът се реализира от фондация Граждански форум.