KulturaBg - logo

ФРЕНСКИЯТ ОПЕРАТОР МАКСИМ МАРТИНС СМЯТА, ЧЕ В „ЕТЪР"-А МОЖЕ ДА СЕ УСЕТИ ДУХА НА ВЪЗРОЖДЕНСКА БЪЛГАРИЯ

  Френски екип снима филм в България, с който да бъде отбелязано тригодишното сътрудничество между градовете Олонзак и     Поморие. Едни от най-красивите кътчета в нашата страна ще бъдат представени чрез видеото, в което вече са включени и   места от Габровския регион. Кадрите са заснети в „Етър”-а и Боженци.                                                                                                            
 
Кристин Кастейн е мениджър, а Максим Мартинс – оператор, в организация за създаване на филми. Пристигат за участие в Европейска конференция, с която се отбелязват 10 години от въвеждането на програма Лидер в България.
 
От 2016 г. тази организация осъществява дейност по проект, свързан с развитието на винен туризъм в южна Франция. Партньорството е между общините Олонзак и Поморие. Финансирането е от Министерството на Външните работи на Франция. 
 
От Туристически информационен център уточниха как този екип попада в Габрово и взема решение да включи места от общината в своя филм:
 
„В периода от май до септември Община Габрово бе участник в европейско проучване на исторически градове и опазването на тяхното архитектурно наследство. В момента се организира сътрудничество между Техническия университет в Габрово и Университета по Архитектура в Париж. Заснетите кадри ще бъдат ползвани за реклама и промотиране на Община Габрово.”
 
Кристин Кастейн уточни, че се работи за създаване на по-сериозен контакт между двата университета. Например – обща магистърска програма. По думите й, ако тази инициатива получи положително развитие, предстои среща между ректорите на двете учебни заведения.
 
Операторът Максим Мартинс е възхитен от обстановката, в която попада в музея „Етър”. Той е убеден: „Тук човек може да се докосне до нещо наистина автентично и да усети духа на Възрожденска България.”
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Автор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 217 аудио, 94 видео, 328 новини

Всички публикации на автора »

Слушай още