KulturaBg - logo

ЦЪРКВАТА В СЕЛО СЪБОТКОВЦИ СЪХРАНЯВА СТАРАТА ВЯРА НА БЪЛГАРИТЕ

Храм "Св. Николай Чудотворец" в село Съботковци е един от най-старите, запазени в габровския регион. Построен е със средства на местното население през 1867 година от Уста Генчо, ученик на Кольо Фичето.
Той прави църквата "Успение Богородично" в Габрово, сградата на Априловската гимназия и Катедралата във Варна.Разказът на Ели Петрова, която заедно със своя съпруг Илия е собственик на разположената точно до храма къща за гости „Старото школо”, е повече от увлекателен.

Храмът в село Съботковци е изцяло запазен във вътрешността. Между 2004 г. и 2014 г. хора от селото и други дарители успяват да спасят покрива на църквата и да я реконструират.

Ели Петрова показва женското отделение в храма, където има места за закачане на цидилките

Целият иконостас на храма е от 60-те години на 19 век. По същото време от Одеса е донесена камбаната, тежаща 280 оки. С годините тя се спуква и опитите да бъде заварена се оказват неуспешни. Местните жители решават да отлеят отново камбаната и случаят се намесва в тяхна полза.

У нас няма леярна, но в една от къщите за гости в селото нощува група от военноморското училище в Атия. Предложението е новото отливане да се направи там, но тъй като няма толкова голям калъп да бъдат направени четири по-малки камбани.


Когато започва разрязването на камбаната ножът се счупва. Сменят го с лазерен, а камбаната се спуква и от нея пада парче с гравирано изображение на Свети Георги. Оказва се, че следващия ден е Гергьовден по православния календар. Парчето е върнато в селото и днес може да се види там.

Ели Петрова казва, че не е необходимо да се обяснява явлението. "Има неща, които са необясними, това е наше малко Чудо", смята тя.


В храма се кръщават деца, заради които е поставена голяма газена печка. По време на Великденската служба в църквата са потърсили съприкосновение с Бог над 200 човека.
Предаването е реализирано от радио Култура ON-AIR в изпълнение на проект "Габрово - град с минало, град с бъдеще" на Фондация "Граждански форум". Проектът се реализира с финансовата подкрепа на програма "Култура" -  2015 към Община Габрово.  
Сподели
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Партньор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 249 аудио, 194 видео, 392 новини

Всички публикации на автора »

Слушай още