KulturaBg - logo

100 метра мрежа, плетена в Рибарската махала на Тутракан, показват в музей „Етър“

На 4, 5 и 6 септември в музей „Етър“ уменията си в плетенето на рибарски мрежи демонстрира Румен Тросков от Тутракан, който е придружен от ученика си Николай Йорданов. Река Дунав, която преминава край техния град, в миналото съвсем естествено предопределя препитанието на голяма част от населението. Мрежи за улов на риба в онази отминала епоха може да изплете всеки рибар. Днес вече отдавна не е така. Румен Тросков и Николай Йорданов съхраняват старите умения и чрез участието си в събитието на музей „Етър“ „Вплетени традиции“ ги популяризират.

Румен Тросков е уредник в Архитектурен ансамбъл „Рибарска махала“ в Тутракан. Ученикът му Николай е част от администрацията на Общината и има ангажимент към тази културна институция. Пътищата им се пресичат, благодарение на професионалните ангажименти и много бързо двамата откриват още един общ интерес. Николай Йорданов не приема плетенето на рибарски мрежи за хоби, а подхожда към него много отговорно. Признава, че не е увлечен от уменията на Румен Тросков, а от количеството риба, което той успява да улови.

„На магазина има всякакви мрежи, но като моите – не. Изплетените на ръка стават и здрави, и хубави“, отсича категорично Румен Тросков.

Мрежите, които плетат двамата, са безценни. Не им търсят купувачи. Румен Тросков ще остави своите на сина си и на близките си, които имат интерес.

За близо 4 000 души в Тутракан рибарството е препитание дълги години. Старите рибари сами си правят мрежите. Ерата на социализма променя ситуацията. Според Румен Тросков на рибарите се гледа като на „бедняци“, все повече хората се насочват към други професии.

В наши дни уловената с мрежи риба в река Дунав се продава на прекупвачи, за да стигне до борсите. Румен Тросков разказва, че има забрана за хващане на червена риба, която влиза от Средиземно море, за да се увеличи популацията. Рибарят не вярва, че това може да стане. Твърди, че реката е силно замърсена от вливащите се в нея отпадни води.

Николай Йорданов е оптимист по отношение на бъдещето на риболова, като вид поминък. Признава, че му е най-интересно да бъде в Дунав.

Снимките към тази статия са на Архитектурен ансамбъл „Рибарска махала“

Сподели
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Партньор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 264 аудио, 222 видео, 416 новини

Всички публикации на автора »

Слушай още