02.11.2016г. | 13:15ч.
17-ГОДИШНИЯТ ТОДОР БОРИСОВ ПРИЕМА УСПЕХИТЕ НА СИМЕОН ВТОРИ ЗА УСПЕХИ НА БЪЛГАРИЯ

Над 1240 фотографии с цар Борис Трети притежава Тодор Борисов. 17-годишният ученик в ХІІ клас на Националната Априловска гимназия успява да се сдобие с тях за около година и половина, като съзнателно и целенасочено ги търси в социалните мрежи или чрез копия от Държавен архив, цитирайки източника. Оказва се, че младежът има повече снимки на Борис Трети от сина му Симеон Втори. Това е повод за среща с екипа на Царя, когато се обсъжда идеята за съвместна изложба в двореца Врана.

„Аз отидох във Врана на 23 август и бях посрещнат много добре. Мисля, че царската институция, дори в момента да не е актуална, тъй като сме република, си остава традиционна за България. Това ме кара да се гордея с нея и с царското семейство. Отношението ми към Негово Величество Цар Симеон Втори е много добро. Аз знам, че той помага на страната, прави дарения, за които не се споменава по телевизиите", коментира Тодор Борисов.

Той е проучил дарителската дейност на царското семейство, насочена към здравни заведения и хора от различни възрастови групи. Младежът смята, че династията на последните монарси е направила много за България.

Поводът за посещението на 17-годишният габровец е идеята за бъдеща изложба на неговата колекция от снимки с Борис Трети.

„Започнах през април 2015 година и досега съм събрал над 1240 различни и уникални снимки, на които е фотографиран Цар Борис Трети".

Тодор започва като на шега. Включва се в няколко монархически групи в социалните мрежи, сдобива се с 2-3 снимки, след време стават 200-300, а сега колекцията му е десет пъти по-многобройна.

Тодор Борисов има желание да покаже на българите какво сме загубили. Той нарича Борис Трети „уникален човек" и още „човекът оркестър".

„Освен мъдър държавник и голям дипломат е бил много човечен, умеел е да говори с хората на техния език, карал влак и танк".


Todor Borisov Collection 


Връзката между семейството на Тодор Борисов и царската фамилия започва през 30-те години на ХХ век. На 6 май, Гергьовден, 1938 година прабабата на младежа Димитрина и нейната майка били в Борисовата градина в София. За празника те предлагали на столичани една популярна за онова време игра - дървена дъска, на която се слага топче и се удря. Пред тях застанал конник, слязъл от седлото и попитал дали може да изпробва способностите си. Платил 100 лева и отказал ресто, въпреки изразеното притеснение от двете жени, които чак по-късно научили с кого са провели разговор. Царят бил заснет в този момент да се качва на коня. По време на социализма семейството на Тодор показва често на свои близки и познати тази фотография без да се притеснява от репресии. Поведението им „минава между капките" и срещу тях няма репресии.

Тодор Борисов е на 3 години, когато Цар Симеон Втори става премиер на България през 2001 година.

„Да, запознат съм" - така той отговаря на въпроса дали е знае нещо за управлението на царския кабинет. Определя го като „изключително стабилно" казва, че тогава българите са повишили доходите си знае, че са били открити над 40 000 нови български фирми, че нивото на безработица и на корупция е най-ниско до този момент от годините на прехода.

„И аз се гордея с това. Аз приемам успехите на Царя като успехи за България. Това е един човек, благодарение на който сме в ЕС и НАТО. Царят показа, че е един човек, който милее за България, въпреки нападките на някои незапознати хора. Важното за мен е, че успявам да видя какво е направил Царя и да го оценя".
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Автор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 212 аудио, 58 видео, 318 новини

Виж всички публикации на автора »

Слушай още

 
Култура ON-AIR се финансира от програма Култура на Община Габрово.
Проектът се реализира от фондация Граждански форум.