31.08.2015г. | 17:18ч.
XIII Международен панаир на народните занаяти

Екипът на АЕК "Етър" има амбициозната идея да подобри рекорда по посещаемост по време на Международния есенен панаир на занаятите, който ще се проведе от 4 до 6 септември на територията на музея. Очакванията са през тези дни през Етъра да преминат повече от 12 000 души.

Миналата година, когато атмосферните условия бяха изключително неблагоприятни, туристите бяха 6 000.

Това стана ясно от изявлението на директора доц. д-р Светла Димитрова.


30 майстори от чужбина и 73 от различни краища на България ще демонстрират своите занаяти. Туристите ще могат да се запознаят както с майсторството на по-познати народи, каквито са италианци и румънци. Но също така и на майстори от Южна Корея, Япония, Сирия, Азърбайджан, Беларус.

Участие ще вземат и над 20 производители на народни инструменти, които ще се състезават помежду си. Жури от професионални музиканти от БНР ще направи оценка и най-добрите ще имат шанс да участват в специализирана изложба на народни инструменти.

В майсторската надпревара ще се включат майстори от София, Троян и Трявна.


Още за XIII Международен панаир на народните занаяти

От 4-ти до 6-ти септември 2015 г. ще се проведе XIII-тото издание на Международния панаир на народните занаяти, посветен на Европейските дни на наследството и под патронажа на Председателя на народното събрание на Република България, госпожа Цецка Цачева. Негови организатори са Министерство на културата, Община Габрово и Архитектурно-етнографски комплекс „Етър”.

В панаира ще участват 75 майстори от България и 30 от Япония, Южна Корея, Беларус, Азърбайджан, Румъния, Русия, Шотландия, Украйна, Италия и Сирия.

По време на панаира е заключителния етап от майсторската надпревара, която през тази година е в занаята "Дърворезбарство". Победителят получава голямата награда "Сребърна хлопка" и право на изложба-базар в музея.

През 2015 г. за първи път по време на панаира АЕК "Етър" и Музикална компания "Родолюбие" организират Първа национална среща на майсторите-производители на народни музикални инструменти. Жури от солисти от Оркестър за народна музика на Българското национално радио ще определи най-добрия инструмент в пет категории (гайда, кавал, тамбура, тъпан и гъдулка).

Съпътстващо събитие на Панаира е XI-та Международна научна конференция "Народните занаяти - минало, настояще и бъдеще", в която ще вземат участие 37 специалисти от страната и чужбина

В дните на панаира гостите на музея ще могат да се насладят на богата фоклорна програма с участието на Николина Чакърдъкова и Неврокопския танцов ансамбъл, ансамбъл "Тракия", група "Вакали", както и на спектакъла "Фолклорна магия" на Държавен куклен театър, гр. Стара Загора и др.

Спонсори на XIII-тия Международен панаир на народните занаяти са "Загорка" АД и Технически хипермаркет "Багира". Основни медийни партньори са: БНТ, БНТ Детска Евровизия, БНР, Информационна и радиоверига "Фокус", вестник "24 часа", АРЕНА Медиа, списание THEXPERTS /Travel & Hospitality Experts/, вестник "100 вести", Култура ON AIR, Радио "Бумеранг", Радио Габрово, Дарик радио и Дарик нюз.  Панаирът се провежда и с медийната подкрепа на Радио N-Joy, БНР Стара Загора, БНР Шумен, Национална телевизия СКАТ, Телевизия Стара Загора, Списание "Зона БГ", Зетра ТВ, вестник "Хасковска Марица", Марица Пловдив.
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Автор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 212 аудио, 58 видео, 320 новини

Виж всички публикации на автора »

Слушай още

 
Култура ON-AIR се финансира от програма Култура на Община Габрово.
Проектът се реализира от фондация Граждански форум.