KulturaBg - logo

ПОЕЗИЯТА НЕ ИЗБИРА В КОГО ДА ЖИВЕЕ

На 11 април от 18:00 ч. в галерия „Христо Цокев” ще бъдат представени две стихосбирки – на Петя Цонева и Елица Кръстева.
 
„Дори да няма врата” – така се нарича книгата на Петя Цонева, в която откриваме стихотворение със същото заглавие. Творбата вдъхва надежда, а авторката казва, че й е много скъпа, тъй като е свързана с образа на баба й, която вече е невидима за нас – пребиваващите в земното материално съществуване.
 
Петя Цонева е габровка, която преподава английска литература в университета във Велико Търново. Опитва да пише и на този език, но успява да изрази своя вътрешен свят на български. Авторката разказва, че има и преведени стихове, но споделя, че се получава съвсем нова творба.
 
В Петя Цонева има особена артистичност – лека, ненатрапваща се, но изпълваща нейната същност. Прилича на стиховете си.
 
A Capella е наименовала книгата си Елица Кръстева. Стиховете в нея са живописни, приличат на отворени вълшебни врати, през които минаваш, за да отидеш в митологични светове. Човек открива вещици, феи, кошница с ябълки и детска ръка. Всичко това Елица вижда в ежедневието на една обикновена жена. Елица Кръстева превръща обикновените на пръв поглед неща в необикновени.
 
„Тя не се занимава с литература, но поезията не избира в кого да живее”, казва Петя Цонева, когато представя творчеството на Елица Кръстева.  
 
Ако обичате красивите, истински думи, отворените врати, вещиците, феите, двете поетеси – Петя Цонева и Елица Кръстева Ви очакват –  на 11 април от 18:00 часа в галерия „Христо Цокев” в Габрово.
Сподели
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Партньор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 264 аудио, 222 видео, 416 новини

Всички публикации на автора »

Слушай още