KulturaBg - logo

БАБА МРАЗКА ОЩЕ ЧАКА СВОЯ СТАРЕЦ МИЛ, СЪС СНЕЖАНКА ТОЙ СЕ Е ЗАПИЛ

Празниците Коледа и Нова година имат своето неизменно присъствие в българските медии. Политическата разделителна линия, която съществува в историята ни, ясно се очертава и тук.

До 1944 година информацията в пресата на Габрово е преобладаващо за събития, посветени на Коледа. Нова година е по-скоро, нещо което се отбелязва семпло.

През социалистическия период, обаче, цялата тежест на празнуването пада точно върху Нова година - разбира се заради свързването на Коледа с религията, заклеймена от социалистическата власт като "опиум за народа".

Един преглед на пресата във водещи за времето си габровски медии показва, че българското общество от десетилетия вижда себе си като жертва на различни кризи.


В статия от 30 декември 1922 година вестник "Родолюбец" пише драматично:

"Още една печална година измита метлата на времето в лабиринта на миналото, из запустелите поля и долини на измъчена България. Още една година измина в непосилни борби за ред и законност. Още една година ще донесе със себе си аналите на историята, срамът и позорът, който недостойни синове лепнаха върху чистото чело на едно велико племе".
Дали от тогава сме се виждали като жертви българите?


Това са годините след Първата световна война - политически трусове, материални лишения и това е отразено на страниците на вестниците, казва Соня Стоянова от екипа на Регионална библиотека "Априлов-Палаузов" в Габрово. Тя ни помага в този преглед на местната преса, който ни връща десетилетия назад във времето.
 
Почти година по-късно, обаче, вестникът изглежда по-ведро, а погледът на читателя пада върху една реклама, която тогава вероятно е примамила многобройни купувачи, а днес, като се изключи малко архаичния език, си е напълно актуална.
"Коледна разпродажба на едро и дребно на обуща и детски сандали, дамски и мъжки обувки. Цени най-износни".

Но, да не забравяме, че Коледа дори днес не е само пазаруване. Как започват Коледните празници в Габрово през 20-те години на 20 век четем заедно със Соня Стоянов.

"Коледуване е един от хубавите обичаи, от който вее старото добродушие на българина", пише в началото на 20-те години вестник Родолюбец. Изданието разказва как коледари и коледарки обикаляли по къщите.

Но, какви са тези коледарки, нали коледарите са само мъже?
"Имаме осъвременяване през този период", предполага с усмивка Соня Стоянова и добавя, че вероятно така са включени всички ученици в празника.


След 1944 година Коледа изчезва от страниците на пресата. Вместо това Нова година се празнува от трудовите колективи в целия град. Дядо Мраз заменя Дядо Коледа.
Ако през 20-те години имаме коледарки, през социализма се появява и Баба Мразка. В хумористични строфи във вестник Балканско знаме четем:

Баба Мразка още чака своя старец мил,
със Снежанка той се е запил.
Сподели
Darikradio.bg
Партньор: Darikradio.bg

Брой публикации: 42 аудио, 1 видео, 1 новини

Всички публикации на автора »

Слушай още