KulturaBg - logo

Заповядайте в „На тъмно“ – там, където има повече от един лъч светлина

Здравейте, аз съм Тихомир Църов и днес се убедих, че тъмнината подчертава светлината. Казвали са ми го, но честно казано не се бях замислял. Дори миниатюрен лъч светлина въздейства много силно, ако си на тъмно и го видиш. 

Добрин Атанасов – един творец, който слушателите на Култура ON AIR познават отлично, ни приканва да пристъпим в „На тъмно“. Това е инсталация, която Добрин и Любен Кулелиев създадоха в галерия „Христо Цокев“. От последните дни на юни 2022 г. тя провокира посетителите на галерията, макар самите автори да не я смятат да провокативна. Преди да пристъпя създадената от Добрин и Любен тъмнина, която оказва се е изпълнена с лъчи от светлина, проведох един разговор. 

Трима души участвахме в него – Добрин Атанасов, Нели Недева, която е ПР на галерията и аз. Запис започнахме да правим от определен момент, когато ни се стори, че инсталацията „На тъмно“ провокира разсъждения в много посоки и най-неочаквано, поне за мен, ни отвежда към образователната система в страната и дори ни връща в историята на изкуството.

Чуйте разговора от аудиозаписа към тази статия! 

 

 

Тази статия е създадена по проект „Форум за сътрудничество и култура“, финансиран от Национален фонд „Култура“. 

 

Сподели
03. ДОБРИН АТАНАСОВ
Партньор: 03. ДОБРИН АТАНАСОВ

Брой публикации: 1 аудио, 1 видео, 3 новини

Всички публикации на автора »

Слушай още